Adevărul trebuie văzut prin fapte concrete !

Comentariile sunt închise pentru Adevărul trebuie văzut prin fapte concrete ! 985

Astăzi, 06 aprilie 2017, cu o vizită de lucru în Raionul Orhei, s-a aflat Prim – Ministrul Republicii Moldova, dl Pavel Filip. Pe parcursul vizitei, dl premier a fost însoțit de Valentin Guznac, secretarul general adjunct al Guvernului, Ion Stratulat, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Tudor Golub, președintele Raionului Orhei și Victor Verega, șeful Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat.

În cadrul întrunirii desfășurată în incinta Bibliotecii Publice Raionale „A. Donici”, reprezentanții administrației publice locale din raionul Orhei, șefii de servicii desconcentrate/descentralizate și agenții economici au avut posibilitatea de a afla din prima sursă despre realizările actualului Guvern.

În cadrul dialogului, premierul s-a referit la noile reforme, combaterea corupției, salariile din cadrul instituțiilor publice, măsurile întreprinse în domeniul social și stabilirea noilor priorități. De asemenea, dl premier a evidențiat deschiderea comunității internaționale spre colaborare cu Republica Moldova: „Deschiderea pentru cooperare, atât din partea ţărilor vecine cât și din partea statelor și instituțiilor europene au stabilizat situația din țară și am recăpătat încrederea cetățenilor cât și a partenerilor de dezvoltare” a menționat dl premier.

Totodată, dl Pavel Filip, a atras atenția la noua reformă de pensionare care vine să stabilească un nou sistem echitabil și să mărească veniturile persoanelor în etate. O altă reformă de o importanță majoră, inițiată deja în cadrul Cancelariei de Stat, este reforma în administrația publică „Pentru a avea un stat puternic trebuie să avem instituții puternice, cu personal capabil de a răspunde noilor cerințe” a remarcat dl prim – ministrul.

În acest context, Tudor Golub, președintele Raionului Orhei, a subliniat importanța acestei reforme, menționând: „reforma în administrația publică este una indispensabilă, un loc vacant în cadrul unei instituții nu mai este atractiv din cauza salariilor mici, astfel, suntem în situația de a identifica diverse soluții pentru a motiva angajații”.

După trecerea în revistă a rezultatelor înscrise de actualul Guvern, a urmat o sesiune variată de întrebări – răspunsuri, cum ar fi: campania votului uninominal, comercializarea produselor în regiunea Transnistreană, situația întreprinderii SA „Apă – Canal” Orhei, durata emiterii Hotărârilor în urma procesului de judecată, problemele din sfera socio – culturală ș.a.

După runda de întrebări – răspunsuri de la BPR „A. Donici”, Pavel Filip a vizitat două întreprinderi, diferite ca domeniu de specializare, dar cunoscute la nivel de țară și nu numai. Întreprinderea SRL „Saturn – 13” din satul Brăviceni, specializată în prelucrarea produselor din carne și produselor lactate, inclusiv a diferitor tipuri de cașcavaluri și smântână și uzina de cablaj „Sumitomo” care activează de mai mult timp, dar se află în proces de construcție și extindere. Premierul a discutat cu administratorii entităților despre  problemele cu care se confruntă și posibilitățile de atragere a investițiilor pentru modernizarea infrastructurii acestora.