Împreună în Controlul Tuberculozei

Comentariile sunt închise pentru Împreună în Controlul Tuberculozei 106

Astăzi, 19 mai 2017, membrii  Asociației Naționale a Bolnavilor de Tuberculoză din Republica Moldova „SMIT” în parteneriat cu Consiliului Raional Orhei au desfășurat masa rotundă cu genericul „Împreună în controlul Tuberculozei: Eficientizarea controlului TB și TB-MDR prin consolidarea unui mediu favorabil tratamentului ambulatoriu”.

În cadrul dialogului au participat actorii decisivi  implicaţi în procesul de diagnosticare și monitorizare a situației pe raion, cum ar fi: Constantin Iavorschii, director interimar al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Dorin Zghibarța, vicepreședintele Raionului Orhei, reprezentanți ai autorităților publice locale din localitățile raionului și șefii Centrelor de Sănătate Publică din Raionul Orhei.

În cadrul prezentării situației în Republica Moldova, Oxana Rucșineanu, directorul Programului Național de Control în tuberculoză, a reliefat rolul autorităților publice locale și a asistenței medicale primare în controlul Tuberculozei, impactul spitalizării îndelungate asupra vieții sociale a pacientului și tranziția la modelul de tratament ambulatoriu, care se consideră necesar și inevitabil.

Una din problemele vizate de primarii localităților raionului este centrată pe persoanele social-vulnerabile, care nu efectuează controlul medical în această direcție din lipsa de cultură medicală şi neinformarea populației, la fel, taxele majorate în efectuarea controlului medical. La acest capitol, Iurie Lupacescu, șef Centrul Sănătate nr.1, a asigurat autoritățile locale că persoanele supuse investigației medicale în acest sens, prin certificarea medicului de familie, nu achită serviciile de radiofotografie.

La finalul ședinței, membrii Asociației au mulțumit reprezentanților autorităților publice locale și asistenței medicale primare printr-un Certificat de Apreciere în controlul eficient al Tuberculozei. Totodată, Dorin Zghibarța, a reliefat, că „doar consolidându-ne eforturile vom avea o societate sănătoasă”.