Parteneriate de succes la nivel Ministerial

Comentariile sunt închise pentru Parteneriate de succes la nivel Ministerial 33

Astăzi, 05 iulie 2017, cu o vizită de lucru în raionul Orhei, a fost prezent Ministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, dl Vasile Bîtca. Domnul Ministru, însoțit de către Directorul ADR Centru, dl Viorel Jardan și Președintele Raionului Orhei, dl Tudor Golub, au inspectat cum merg lucrările din cadrul proiectului „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocului chirurgical al IMSP Spitalul raional Orhei”. Spitalul raional din Orhei va fi reabilitat energetic. Proiectul prevede efectuarea lucrărilor de termoizolare a pereților externi, izolarea tavanului din subsol şi a planşeului cu panouri termoizolante și înlocuirea geamurilor.
Suma totală a investițiilor necesare pentru realizarea proiectului este de 8670960,00 lei. Din Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR) au fost solicitați 8 070 960,00 lei, iar contribuția din partea Consiliului Raional Orhei fiind de 600 000,00 lei. Este de menționat că Consiliul Raional Orhei, finanțează și alte proiecte ce țin de Spitalul Raional Orhei, care se desfășoară în paralel.
Președintele raionului Orhei, dl Tudor Golub și-a exprimat convingerea că părțile implicate vor fi responsabile și proiectul va fi o istorie de succes.
”Avem o colaborare bună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în realizarea proiectelor și sunt sigur că vom finaliza și acest proiect cu succes. Impactul va fi unul regional pentru că de serviciile acestei instituții medicale beneficiază și cetățenii din raioanele învecinate”- a menționat domnul președinte. În urma realizării acestor lucrări, se așteaptă reducerea consumului de energie în clădire până la 30% şi implicit se va reflecta și politica de vor protejare a mediului prin diminuarea consistentă a emisiei de gaze cu efect de seră.
Amintim că anterior, Spitalul raional din Orhei a beneficiat de investiții importante din partea Agenției de Dezvoltare Regională Centru, care a realizat cu suportul tehnic și financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Consiliul Raional Orhei – proiecte investiționale de schimbare a ferestrelor și ușilor exterioare ale Centrului Perinatal, instalarea sistemului de monitorizare a energiei, renovarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare la blocul pediatric, instalarea de ferestre eficiente energetic pentru blocul terapeutic, izolarea termică a pereților exteriori a blocului terapeutic, instalarea a trei puncte termice la trei blocuri ale spitalului, reconstrucția rețele termice exterioare, instalarea punctelor termice individuale dar și completarea sistemelor clasice existente de apă caldă menajeră cu colectoare solare.