Pînă și cerul plînge…

Comentariile sunt închise pentru Pînă și cerul plînge… 43

Astăzi 4 septembrie 2017, placa memorială dedicată victimelor nazismului din anii 1941 a fost inaugurată în satul Isacova, raionul Orhei.
Inițiativa a venit din partea fraților Magalnic și a asociației evreiești din Republica Moldova în frunte cu vice-directorul Victor Raider. Datorită domnului Sîrcovschi Veaceslav, directorul Centrului de Creație Tehnică Orhei, care a depus efort maxim împreună cu consătenii, s-a stabilit locul unde zeci de evrei au fost împușcați și aruncați în groapa comună.
La deschiderea oficială au fost prezenți reprezentanții Consiliului Raional Orhei în frunte cu: secretarul CR Orhei Serghei Caraman, primarul satului Isacova Gheorghe Gondiu și președintele asociației de cultură evreiască din Raionul Orhei – Izea Mudrean.
A avut loc și un moment de reculegere care a stîrnit lacrimi și durere, toți avînd cîte ceva de spus în memoria evreilor căzuți în timpul Holocaustului.
Domnul Serghei Caraman, în discursul său a adus și mesajul domnului președinte a raionului Orhei, dl Tudor Golub, care a salutat inițiativa de edificare a acestui complex memorial – a cărui menire este de a aminti tuturor că valorile general umane sunt mai presus de cît cele egoistice și la baza existenței noastre sunt Diplomația, Prietenia și Dragostea față de aproapele nostru!
”Valea Evreilor” – așa numesc acest loc bătrînii care au fost martori la ziua neagră de atunci. Bîntuie și o legendă precum că – dacă verși apă peste mormînt, în scurt timp începe să plouă. Mare ne-a fost mirarea cînd timpul s-a schimbat brusc, în cîteva minute, parcă cerul a vrut să ne spună:
„Aici au fost împușcați zeci de oameni. Acei oamenii nu au avut nicio vină, iar noi trebuie să le păstrăm vie memoria!..”