Intervențiile și plățile în agricultură devin mai accesibile!

Comentariile sunt închise pentru Intervențiile și plățile în agricultură devin mai accesibile! 37

Fermierii din raionul Orhei au participat astăzi, 5 martie 2018, la sesiunea de informare susținută de Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Deschiderea sesiunii a fost oficializată de președintele Raionului Orhei, Tudor Golub, îndemnând atât producătorii agricoli precum și reprezentanții altor instituții de resort să se implice activ în discuții.

Nicolae Ciubuc, directorul AIPA a  informat producătorii agricoli cu privire la oportunitățile de subvenționare în agricultură și dezvoltare rurală, în vederea comunicării rezultatelor obținute în urma investițiilor efectuate pe parcursul anului 2017, perspectivele subvenționării pentru anul 2018 precum și sensibilizarea beneficiarilor de subvenții, cu privire la aplicarea materialelor de vizibilitate. De asemenea, s-a menționat că, începând cu anul 2018 vor fi acordate finanțări sub formă de start-up pentru doamnele care doresc să se lanseze în agricultură precum și pentru tinerii începători din domeniu.

De menționat că Raionul Orhei se clasifică printre primii la capitolul obținerii subvențiilor. Astfel, suma totală a investițiilor efectuate în raionul Orhei, în diverse domenii ale agriculturii, a constituit peste 30 milioane lei. Cele mai relevante investiții au fost efectuate în procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional, construcția frigiderilor de păstrare a fructelor, stimularea activităților  de promovare  pe piețele externe, procurarea echipamentului No-Till și Mini-Till, dar și modernizarea infrastructurii postrecoltare, plantații multianuale, etc.

În acest context, în cadrul întrevederii, cu cei circa 100 de producători agricoli, au fost dezbătute și consultate un spectru de probleme cu care se confruntă la etapa depunerii dosarelor. Scopul primordial al acestei întrevederi a fost identificarea propunerilor și ideilor noi direct de la producătorii agricoli.