Pregătiți pentru situații excepționale

Comentariile sunt închise pentru Pregătiți pentru situații excepționale 89

Astăzi, 12 iulie 2018, în conformitate cu Planul raional la protecţia civilă pentru anul 2018, aprobat de preşedintele raionului, dl Tudor Golub, fiind și preşedintele comisiei raionale pentru situaţii excepţionale, au fost petrecute aplicaţiile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului la organizarea lichidării consecințelor cutremurului de pământ, inundațiilor catastrofale, avariilor de producție și epizootiilor.

Conform scenariului, au fost simulate intervențiile în caz de inundații la digul de protecție a râului Răut din satul Mitoc, iar la Pelivan s-a simulate intervenția în cazul unei epizootii. Aici, au fost testate capacitățile de intervenție ale echipelor de salvare, dar și cele ale formațiunilor de protecție civilă din cadrul serviciilor raionale.

Exercițiile de simulare în caz de situații excepționale au continuat la intrarea în municipiu Orhei din sectorul Bucuria, unde s-a intervenit la un accident rutier de proporții, iar în sectorul Lupoaica s-a simulat lichidarea avariei de scurgere a clorului la depozitul de păstrare. 

Punctul de concentrație maximă ale formațiunilor de protecție civilă din cadrul serviciilor raionale l-a constituit lichidarea consecințelor în urma seismului unde s-a produs și un incendiu. Astfel, au fost imitate aplicarea metodelor de salvare a sinistraților de la înălțimi și de sub ruinele clădirilor, acordarea primului ajutor medical și efectuarea altor lucrări de urgență.

Aplicația s-a încheiat cu o ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, unde au fost trecute în revistă acțiunile formațiunilor, dar și deciziile luate.

Scopul acestui exerciţiu este de a fi verificată starea de pregătire a organelor de conducere la nivel de oraş, sat şi a formaţiunilor protecţiei civile pentru desfăşurarea acţiunilor de lichidare a consecinţelor situaţiilor excepţionale cu caracter diferit.

Aplicaţii de acest nivel se organizează odată în cinci ani.