Continuitatea începutului, zis … și făcut!

Comentariile sunt închise pentru Continuitatea începutului, zis … și făcut! 64

Sunt un cetățean al țării mele deschis poporului meu și dedic acest mesaj comunității noastre.
Mesajul Consiliului Raional Orhei „Implică-te și tu pentru viitorul tău!” și mai mult a încurajat capacitățile mele de a iniția un nou program denumit “Regenerarea satelor din zona Orhei”.
Drept dovadă este vizita de studiu în perioada 8-9 august, în jud. Brașov (satul Viscri și audiență cu Președintele Consiliului Județean Brașov) și participarea la 10-11 august, în jud. Suceava (la Forumul zonal de arhitectură și cultură urbană).
E timpul, să ne gândim sănătos cu o logică reparată și să ne lăsăm de scuzele, precum că:
– vorbim românește, dar gândim moldovenește,
– că bananele ce cresc pe copaci europeni că se dau pe gratis,
– că embargourile rusești e o scară spre viitor,
– că o facem doar pe papagalul, ne oferind rezultate clare.
Stimate cetățean al comunității tale, stimate vecin privește în jur și vezi câte oportunități ai la tine acasă.

… În imagine sunt:
– eu, Pavel Cucuruzean, arhitect șef Birou Casa Model,
– Adrian Ioan Veștea, președinte al Consiliului Județean Brașov,
– Caroline Fernolend, președintele Fundației Mihai Eminescu Trust.

Pentru raionul Orhei, ne propunem:
1. Programul “Regenerarea satelor din zona Orhei”, propus spre realizare, va duce la conservarea
și valorificarea patrimoniului cultural, natural și uman al comunității noastre. Vom prelua modelul satului Viscri, realizat de catre Mihai Eminescu Trust, Fundația care a dezvoltat și implementat peste 1.200 de proiecte sub conceptul „Satul de sine stătător” în 111 de sate și 5 orașe, investind 9,81 milioane Euro pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale, aducând anual peste 40 mii de vizitatori mondiali, obținând distincții de recunoaștere națională și internațională: Marele Premiu al Galei Societății Civile România 2010 și Premi-ul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2006. La moment activitatea de dezvoltare acoperă și judeţele Braşov, Mureş, Sibiu, Covasna și Harghita.
2. Evenimentul pilot pentru Republica Moldova, ce va avea loc la Orhei, cu titlul Forum
transfrontalier “Cultura noastră – un martor şi un fundament al continuității” şi care este inclus în cadrul proiectelor ce se desfășoară sub egida “2018 Anul European al Patrimoniului Cultural”, organizat de Biroul de arhitectură Casa Model, Consiliul Raional Orhei, Ordinul Arhitecților din România fil. Bacău-Neamţ și Institute for Housing and Urban Development Studies filiala Romania.

Președintele Tudor Golub și vicepreședintele Sergiu Pîslaru a Consiliul Raional Orhei apreciază și mulțumește rezultatelor arhitectului Pavel Cucuruzean și remarcă “Consiliul Raional Orhei este cu și pentru comunitate. Viitorul aparține cetățenilor”.

 

A consemnat Pavel Cucuruzean – arhitect șef, Birou Casa Model.