Proiect de amploare – finalizat cu succes!

Comentariile sunt închise pentru Proiect de amploare – finalizat cu succes! 84

În ziua de 5 septembrie 2018, orele 10-00, Consiliul Raional Orhei în parteneriat cu SRL Orhei-GAZ a organizeazat festivitatea de inaugurare a Gazoductului branșament Ivancea-Brănești-Furceni-Trebujeni. Evenimentul s-a desfășurat pe teritoriul Gimnaziului Trebujeni în prezența: doamnei Monica Babuc, Ministru al Educației, Culturii și Cercetării, președintelui Raionului Orhei, Tudor Golub, primarul comunei Trebujeni, Tudor Moraru, primarul comunei Ivancea, Oleg Gașper, directorul SRL „Orhei-gaz”, Oleg Vasilcan și alții.


Efectuarea lucrărilor a implicat un efort deosebit, dat fiind faptul că Gazoductul branșament traversează zona Rezervației Cultural-Naturale Orheiul Vechi ce cuprinde un relief complex și a impus o atenție deosebită în construcția acestuia. Lucrările au inclus două etape de construcție a gazoductului subteran constituind o lungime de 11,08 km presiune înaltă și 7 km 705 m presiune medie. Pe lângă gazoductul subteran, sunt construite 2 stații de reglare a presiunii gazelor și 9 dulapuri de distribuție.


În cadrul localităților funcționează 3 gimnazii și 3 grădinițe de copii, 24 de întreprinderi, precum și ÎS „Brănești”, SRL „Pivnițele din Brănești”, Penitenciarul nr. 18, instituții social culturale de importanță majoră pentru raion și regiune ca Rezervația cultural naturală „Orheiul Vechi”, Parcul Național Orhei, traseul turistic ”Drumul Vinului” și numeroase pensiuni turistice.
Investiția totală a Gazoductului branșament Ivancea-Brănești-Furceni-Trebujeni, valorează 14 788 142 lei, cu o finanțare de 10 500 000 lei de la Bugetul de Stat și 4 288 142 lei din Bugetul Consiliului Raional Orhei.


Tudor Golub a menționat: „Este o investiție importantă. Proiectul a fost unul de amploare, ce a implica mult efort, dar s-a meritat, pentru că avem satisfacția de a vedea cum cetățenii beneficiază de pe urma acestuia. Contrar așteptărilor pe care le-au avut mulți, am demonstrat că a aduce gazul într-o zonă ce implică cerințe speciale nu este ceva ce ține de suprarealism.”