Forumul Internațional „MOLDOVA REPER 2030”

Comentariile sunt închise pentru Forumul Internațional „MOLDOVA REPER 2030” 107

Astăzi, 8 noiembrie 2018, raionul Orhei a găzduit cel mai important eveniment arhitectural din zona Europei de Est, Forumul Internațional de Arhitectură și Urbanism „Moldova Reper 2030”. Evenimentul se află la cea de a patra ediție și este organizat în premieră pe teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt s-a datorat susținerii financiare a Consiliului Raional Orhei și a unor agenți economici din raionul Orhei, cărora nu le este indiferentă soarta și perspectivele comunității noastre. Un merit deosebit în organizarea și buna desfășurare a Forumului îl au vice-președintele raionului Orhei, dl Sergiu Pîslaru și Șeful secției Construcții, Drumuri și Gospodării Comunale, membrul Ordinului Arhitecților din România, dl Pavel Cucuruzean.
Cunoscute personalităţi din domeniul arhitecturii și urbanismului din România şi Republica Moldova, împreună cu membri ai comunitaţii de afaceri și ai autorităţilor locale din Raionul Orhei, Județul Neamț și Bacău, au analizat posibile soluţii pentru viitorul dezvoltării echilibrate a acestui teritoriu pe care trăiesc mii de oameni, au abordat cu spirit critic contextul actual şi au avansat idei şi viziuni constructive şi aplicabile pentru ca zona Moldovei să devină în termen scurt, un reper al dezvoltării investiţionale într-un mediu curat, având ca obiectiv alinierea nivelului de trai al populaţiei, al gradului de confort şi al peisajului urban, la standardele regiunilor dezvoltate ale Europei.
De asemenea s-a discutat despre ce fel de viitor ne dorim, despre strategii, investiţii și posibile parteneriate, despre pragmatism și viziune, despre implicarea factorilor decizionali ai administraţiei locale şi centrale și, în general, despre motivele pentru care localităţile noastre sunt departe de a avea strălucirea şi ambianţa pe care o merităm.
Tudor Golub, președintele raionului Orhei, și-a manifestat speranța că, această a patra ediţie a Forumului „MOLDOVA REPER 2030” să fie încă un pas în declanşarea unei emulaţii comune care să genereze şi să pună în practică un contract social între arhitecţi, politicieni, tehnicieni, constructori şi cetăţeni, printr-un tip de atitudine şi acţiune „smart” care poate face în scurt timp din zona estică a Europei un spaţiu dezvoltat armonios, cu o înaltă calitate a vieţii. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesar de a păstra o stabilitate politică și de a asigura o continuitate bunelor inițiative transformându-le ulterior în fapte bune.