Istoria o fac OAMENII

Comentariile sunt închise pentru Istoria o fac OAMENII 120

O filă din istoria Basarabiei este marcată și de familia Lazo. O familie moldovenească străveche de nobili, cunoscută din secolul al XV-lea, ce apare în Gramotele moldovenești în anul 1443. Pe parcursul secolelor,ea a dat  numeroși oameni talentați, oameni de stat, de cultură și știință, militari și juriști.

Astăzi, de 2 decembrie 2018,după renovare  a fost redeschis Conacul familiei Lazo din satul Piatra, o perlă a stilului arhitectural apropiat de cel al caselor țărănești. Ceremonia de inaugurare a fost oficializată de secretarul de sat al Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, președintele Raionului Orhei, Tudor Golub, primarul de Piatra, Angela Cazac, directorul Muzeului Național de Istorie, Eugen Sava, și comunitatea locală.

În noua expoziţie este prezentată ambianţa materială şi morală a Conacului familiei Lazo cu câteva generaţii ale acestei familii de nobili, cu epoca lor, cu toată complexitatea trăirilor, emoţiilor, faptelor, intercalată cu istoria personalităţilor – titulari ai Conacului, ai oamenilor vii, cu viziunile şi ocupaţiile lor, care au fost în istoria noastră şi care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea societăţii basarabene pe parcursul secolelor.

Ultimii boieri- proprietari au fost Gheorghe și Elena Lazo, părinții „eroului legendar” al Războiului Civil din Rusia, Serghei Lazo. În perioada interbelică, în conac a fost amenajată școala, iar în 1967–68, după transferarea școlii în sediul nou, conacul a fost reconstruit și transformat într-un Muzeu dedicat „eroului”, constituind și filiala  Muzeului Național de Istorie aRepublicii Moldova.