Istoria o fac OAMENII

Comentariile sunt închise pentru Istoria o fac OAMENII 80

O filă din istoria Basarabiei este marcată și de familia Lazo. Este o familie moldovenească străveche, de nobili, cunoscută din secolul al XV-lea, ce apare în gramotele moldovenești în anul 1443. Ea a dat pe parcursul secolelor numeroși oameni talentați, oameni de stat, de cultură și știință, militari și juriști.

Astăzi, 2 decembrie 2018, a fost redeschis după renovare Conacul familiei Lazo din comuna Piatra, o perlă a stilului arhitectural apropiat de cel al caselor țărănești. Ceremonia de inaugurare a fost oficializată de secretarul de sat al Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, președintele raionului Orhei, Tudor Golub, primarul de Piatra, Angela Cazac, directorul Muzeului Național de Istorie, Eugen Sava și nu în ultimul rând comunitatea locală.

În noua expoziţie este prezentată ambianţa materială şi morală a Conacului familiei Lazo cu câteva generaţii ale acestei familii de nobili, cu epoca lor, cu toată complexitatea retrăirilor, emoţiilor, faptelor, intercalată cu istoria personalităţilor – titulari ai Conacului, a oamenilor vii, cu viziunile şi ocupaţiile lor, care au fost în istoria noastră şi care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea societăţii basarabene pe parcursul secolelor.

Ultimii boieri proprietari au fost Gheorghe și Elena Lazo, părinții „eroului legendar” al Războiului Civil din Rusia, Serghei Lazo. În perioada interbelică, în conac a fost amenajată școala, iar în 1967–68, după transferarea școlii în sediul nou, conacul a fost reconstruit și transformat într-un muzeu dedicat „eroului”, fiind și filială a Muzeului Național de Istorie.