186 de ani de la trecerea în neființă a Geniului literaturii universale, Alexandr Sergheevici Pușkin

Astăzi se împlinesc 186 ani de la trecerea în neființă a marelui poet, publicist, dramaturg și eseist, Geniu al literaturii universale, Alexandr Sergheevici Pușkin.

Conducerea raionului și municipiului Orhei, în frunte cu președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu și primarul municipiului, Pavel Verejanu, alături de doamna Reghina Apostolova, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „ȘOR”, împreună cu  reprezentanții administrațiilor publice locale, primari, consilieri raionali și municipali, precum și alți zeci de locuitori ai municipiului Orhei au depus flori la monumentul marelui poet Alexandr Sergheevici Pușkin, amplasat în parcul orășenesc „Ivanos”.

În cuvântul de omagiu adus Poetului, oficialii au menționat despre marele noroc care îl au de la mic la mare cetățenii Republicii Moldova de a face cunoștință cu opera geniului în original, chiar dacă opera lui Alexandr Pușkin este tradusă în zeci de limbi din întreaga lume, inclusive și limba Română. În același context, s-a făcut și o paralelă cu marele Poet român, Mihai Eminescu și alți clasici literali din întreaga lume, operele cărora au devenit parte a patrimoniului cultural universal și au șters hotarele țărilor de origine pământească. 

Ceremonia de comemorare a fost oficiată și de prezența unui grup de elevi de la Liceul Teoretic „Mihail Lomonosov”, care au adus în dar celor prezenți un recital de poezii, scrise de genialul Alexandr Pușkin. După, cei prezenți, printr-un minut de reculegere au comemorat cei 186 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet și au depus florile recunoștinței la bustul geniului literaturii ruse și, prin urmare a întregului mapamond, Alexandr Sergheevici Pușkin.

Menționăm că, pe lângă valoroasa sa operă literară, Alexandr Pușkin este într-o conexiune aparte cu Republica Moldova și locuitorii săi pentru că a locuit pe meleagurile noastre. Fiind în exil, anume aici Alexandr Sergheevici Pușkin a scris și a schițat peste 200 dintre operele sale de valoare, inclusiv remarcabila piesă „Evghenii Oneghin”.

Alexandr Pușkin a creat literatura care jucat un rol important în dezvoltarea spirituală a omenirii și probabil este unul dintre cele mai plauzibile exemple că indiferent de limba vorbită și naționalitate, ceea ce contează cu adevărat este personalitatea: omul și faptele sale!

Imagini Foto
Distribuie