2 martie 1992 – zi de îndurerare…

În septembrie 1990, Tiraspolul a proclamat independenţa regiunii, iar doi ani mai târziu, la 2 martie 1992, a început războiul. Efectivele gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari, aflat sub jurisdicţia Chişinăului.

Astăzi, 2 martie 2020, cu depunere de flori la monumentul eroilor orheieni căzuți în acel război, alături de veteranii de război au fost prezenți și reprezentanții Administrației Publice în frunte cu Președintele Raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu și Primarul municipiului Orhei, dl Pavel Verejanu.

În urma serviciului divin oficializat de către un sobor de preoți în Memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, s-a ținut un minut de reculegere după care au urmat mesajele de Recunoștință din partea oficialilor pentru cei care și-au onorat cu demnitate datoria față de Patrie.

În discursul său, Președintele Raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu, a menționat că: „Comemorarea zilei de 2 martie marchează un episod dureros din istoria națională și trebuie să reprezinte un moment de reflecție pentru noi toți. Este de datoria noastră să cinstim memoria celor trecuți în neființă și să susținem pe cei care s-au întors acasă, dar niciodată nu vor uita clipele trăite pe frontul de luptă. Acest conflict este rezultatul unei politici greșite a autorităților centrale de atunci și dacă nu învățăm din greșelile trecutului – să nu fie spus în ceas rău, dar Pacea de astăzi poate fi din nou perturbată…“ a conchis oficialul.

Conform datelor oficiale, peste 1000 de combatanți orheieni au participat în conflictul armat, dintre care 9 militari au căzut pe câmpul de luptă. În prezent 5 instituții de învățământ preuniversitare din Raionul Orhei poartă numele eroilor căzuți în luptele acelui război, iar 16 veterani au fost decorați cu Ordinul „Ștefan cel Mare” (6 post-mortem) și 10 cu Ordinul „Credință Patriei”.

Imagini Foto
Distribuie