225 ani de la nașterea poetului Alexandr Pușkin omagiați la Orhei

Cultura nu poate fi mărginită de hotare, iar unul din farmecele „Culturii”, prin definiție este de a uni popoare întregi în cugetări, în admirație și în dragoste față de tot ce este frumos și ziditor.

Astăzi, în data de 6 iunie 2024, marcăm 225 de ani de la nașterea irepetabilului poet, Aleksandr Pușkin, recunoscut la nivel Mondial drept întemeietor al literaturii ruse moderne. 

Cu această ocazie, conducerea raionului și municipiului Orhei, în frunte cu președintele raionului, Vasile Adașan și primarul municipiului, Tatiana Cociu, alături de vicepreședinții raionului Orhei și viceprimarii municipiului, împreună cu angajații Consiliului Raional și ai Primăriei Municipiului Orhei, au adus un omagiu genialului Aleksandr Pușkin, printr-o depunere de flori la bustul poetului - înălțat în parcul municipal „Ivanos”. 

Evenimentul a inclus și un recital de poezii din partea elevilor Liceului Teoretic „M. Lomonosov” care au încântat publicul prezent cu secvențe din cele mai recunoscute creații geniale ieșite de sub penița poetului Alexandr Sergheievici Pușkin.

Aleksandr Pușkin este unul dintre cei mai consacrați lirici ai literaturii universale care a promovat și a valorificat bogăția și frumusețea tradițiilor folclorice ale poporului rus, dar și a popoarelor pe care a avut ocazia să le viziteze, fiind dese ori exilat temporar pentru temperamental său rebel.

Conducerea raionului și municipiului Orhei a fost mereu consolidată în privința promovării și dezvoltării culturii și a obiectivelor culturale, considerând că este de datoria fiecăruia să promoveze în rândul societății și, în special a tinerei generații, multiculturalismul, toleranța, respectarea valorilor culturale și interetnice a fiecărui popor. Opera literară a lui Alexandr Pușkin este în măsură să aducă un nou imbold coeziunii întregii comunități.

Marele poet rus a petrecut trei ani din viața, sa relativ scurtă, pe meleagurile noastre - unde a scris și primele capitole ale celebrului poem în versuri, „Evghenii Oneghin”. Potrivit amintirilor sale scrise, poetul era vrăjit de locurile noastre pitorești.

Aleksandr Pușkin a lăsat o moștenire literară impresionantă nu doar literaturii ruse, dar și întregii literaturi universale. Este autorul multor capodopere ale literaturii din secolul al XIX-lea și a creat propriul stil, influențând semnificativ generațiile următoare de scriitori atât din Rusia, cât și din întreaga lume.

Imagini Foto
Distribuie