28 martie 1661 – Se stinge din viaţă la Constantinopol, Vasile Lupu, domnitorul Moldovei

Astăzi se împlinesc 360 ani de la trecerea în neființă a Domnitorului Țării Moldave, ctitorul Catedralei Sfântul Dumitru din municipiul Orhei, Voievodul Vasile Lupu.

Catedrala „Sf. Dumitru”, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, a fost construită în perioada 1638 -1639 pe un promontoriu de la marginea de sud-vest a oraşului. Este o biserică cu trei compartimente, acoperite cu bolți sferice pe pandantivi. Turnul-clopotniță a fost construit concomitent cu clădirea, având părțile inferioare deschise prin arcuri sprijinite pe stîlpi. O pisanie sculptată, instalată deasupra portalului de intrare în pronaos, împodobit cu baghete, păstrează un fragment din viaţa ctitorilor.

Astfel, Vasile Lupu este considerat întemeietorul actualului municipiu Orhei, iar în 1938 Domnitorului i-a fost instalat un monument în centrul orașului în. Este creația cunoscutului sculptor român Oscar Han. Statuia din bronz îl reprezintă pe Vasile Lupu în straie de voievod, în mâna dreaptă ţinând o gramotă domnească. Postamentul este executat din piatră de Cosăuţi. Statuia a înregistrat un record în ceea ce privește amplasarea sa, fiind strămutată de 8 ori.  

În prezent, monumentul marelui Domnitor se află în Piața municipală care, de asemenea, îi poartă numele din fața Consiliului Raional Orhei.

Menționăm că Vasile Lupu a domnit în perioadele : aprilie 1634 - 13 aprilie 1653 și 8 mai 1653 - 16 iulie 1653. S-a stins din viață la data de 28 martie 1661 în Constantinopol.

Imagini Foto
Distribuie