6 aprilie 1944 - ziua eliberării orașului Orhei de sub ocupația fascistă

Astăzi, 6 aprilie 2022, se împlinesc 78 de ani de la eliberarea orașului Orhei de sub ocupația fascistă în cadrul operațiunii Uman-Botoșani. Potrivit istoricilor, această operațiune militară reprezintă una dintre cele mai complicate și ilustre operațiuni din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Orheiul aflat sub ocupație din iulie 1941 și până în aprilie 1944, a pierdut peste 4000 de locuitori civili, iar alte câteva mii de oameni au fost închiși în lagăre de concentrare.

Ostașii căzuți în cadrul operațiunii pentru eliberarea Orheiului, dar și miile de orheieni exterminați sub regimul ocupației fasciste, au fost comemorați de către conducerea raionului și municipiului Orhei în persoana Președintelui Raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu, a vicepreședinților de raion Irina Bogaciuc, Victor Perțu și Marina Cravcenco, împreună cu viceprimarii municipiului Orhei Cristina Cojocari, Valerian Cristea și Anastasia Țurcanu. 

Demnitarii au depus flori la monumentul eroilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial din Orhei și au ținut un minut de reculegere în memoria eroilor căzuți pe cîmpul de luptă.

Este de menționat că acțiunea vine să amintească, în deosebi tinerilor generații despre jertfa adusă în numele păcii și libertății.

Dumnezeu să-i ierte pe toți cei care s-au jertfit pentru eliberarea Orheiului, veșnică amintire și mulțumiri tuturor celor care ne-au făcut un cer senin deasupra capului.

Imagini Foto
Distribuie