77 ani de la eliberarea Orheiului de sub ocupația fascistă

Astăzi se împlinesc 77 de ani de la eliberarea orașului Orhei de sub ocupația fascistă în cadrul operațiunii Uman-Botoșani, una dintre cele mai complicate și ilustre operațiuni din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Orheiul s-a aflat sub ocupație din iulie 1941 și până în aprilie 1944, timp în care peste 4000 de orheieni au fost exterminați, iar alte câteva mii de oameni au fost închiși în lagăre de concentrare. 

Ostașii căzuți în cadrul operațiunii pentru eliberarea Orheiului, dar și miile de orheieni exterminați sub regimul ocupației fasciste, au fost comemorați de către deputații Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Igor Himici, alături de conducerea raionului și municipiului Orhei în persoana Președintelui Raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu și primarul municipiului Orhei, dl Pavel Verejanu. Demnitarii au depus flori la monumentul eroilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial din Orhei și au ținut un minut de reculegere în memoria eroilor căzuți pe cîmpul de luptă.

Este de datoria tuturor generațiilor să-și amintească de jertfa adusă în numele păcii și libertății. Mai ales că, în urma realizării cu succes a operațiunii Uman-Botoșani, au fost create condiții propice pentru eliberarea actualului teritoriu al Republicii Moldova de sub jugul fascist.

Dumnezeu să-i ierte pe toți cei care s-au jertfit pentru eliberarea Orheiului, veșnică amintire și mulțumiri tuturor celor care ne-au făcut un cer senin deasupra capului. 

 

Imagini Foto
Distribuie