A fost dat start unui nou proiect din domeniul Educației!

La data de 18 decembrie curent, în incinta Liceului Teoretic ”Ion Luca Caragiale” din municipiul Orhei a fost dat startul proiectului “Educație pentru dezvoltarea abilitaților in domeniile creative și producție de pe ambele parți ale Prutului”.

Conferința de lansare a proiectului a avut scopul de a informa actorii comunitari despre activitățile, obiectivele și rezultatele planificate, printre care dezvoltarea de noi competențe într-o manieră inovatoare și prin facilitarea cooperării la nivel local a elevilor, tinerilor, profesorilor și părților interesate.

Proiectul este unul pilot și are drept scop de a contribui la dezvoltarea resurselor umane ca resurse strategice pentru dezvoltarea economică, asigurarea coeziunii sociale prin combaterea formelor de excludere socială și facilitarea interacțiunii dintre mediul educațional, cultural, social și economic. În acest sens a fost stabilit parteneriatul transfrontalier care implică ONG-uri și Autorități Locale, ceea ce va duce la o mai bună gestionare și planificare a acțiunilor transfrontaliere.

 Doamna Irina Bogaciuc, vicepreședintele raionului Orhei, responsabilă de domeniul Educație, Sănătate Publică, Tineret și Sport, a menționat că acest proiect ar putea duce la consolidarea relațiilor de colaborare la nivel raional dintre toate instituțiile relevante în domeniu: ”Acest proiect, de nivel raional va avea o importanță cu atât mai mare, cu cât presupune modernizarea și sporirea calității sistemului educațional și relaționarea cu cerințele de pe piața muncii, răspunzând astfel necesităților actuale”.

 Pe de altă parte, importanța educației non-formale este în vizorul Direcției Generale Educație a Raionului Orhei, fiind susținută de Șefa Direcției Educație, doamna Silvia Mustovici. ” Misiunea noastră este de a promova educația formală, dar și cea non-formală. Ne alăturăm acestei inițiative, și sperăm că alternativa oferită de acest proiect va veni în sprijinul relaționării procesului de formare cu cerințele pieței muncii”.

 Doamna Cătălina Chelaru, managerul de proiect, și-a exprimat speranța că interesul comunității pentru acest proiect va rămâne la fel de mare pe toată durata acțiunii. ”Sper că întreaga comunitate va înțelege cât de importantă este contribuția pentru acțiune, având în vedere că este vorba despre un subiect atât de relevant. Educația este cea mai sigură investiție. Prin acest proiect, ne dorim să-i determinăm pe tineri să rămână acasă, să învețe și să deprindă profesii solicitate pe piața muncii. Sperăm ca acest lucru va fi posibil în cadrul celor 14 ateliere simetrice din România și Republica Moldova care vor fi create”.

 Menționăm că, bugetul total al proiectului este de 439,522.60 Euro (echivalent cu 9,013,893.98 MDL), dintre care 394,691.30 EUR (echivalent cu 8,093,256.55 MDL) reprezintă suma grantului oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun „România – Republica Moldova 2014 – 2020”.

Imagini Foto
Distribuie