Astăzi se împlinesc 223 de ani de la nașterea geniului literaturii universale Alexandr Pușkin

Astăzi se împlinesc 223 de ani de la nașterea marelui poet rus, recunoscut drept geniu al literaturii le nivel internațional, Aleksandr Sergheievici Pușkin.

Cu acest prilej, conducerea raionului și municipiului Orhei în frunte cu Dinu Țurcanu, Președintele Raionului și Pavel Verejanu, Primarul Municipiului,  au depus florile recunoștinței la bustul poetului înălțat în Parcul municipal „Ivanos”.

Viceprimarul municipiului Orhei, Valerian Cristea, a menționat în discursul său câteva date biografice din viața și activitatea poetului, făcând trimitere atât la perioada în care geniul literaturii universale a crescut și s-a dezvoltat creativ, dar și la perioada în care acesta s-a aflat pe țărmul Republicii Moldova, pe atunci gubernia rusească Basarabia. 

Despre rolul lui Alexandr Pușkin și aportul poetului adus culturii și istoriei noastre a menționat Președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu. În adresarea sa către cei prezenți, domnul Președinte a adus un omagiu culturii ruse, drept parte indispensabilă a culturii mondiale, mult datorită geniilor recunoscuți de toate popoarele lumii printre care este în loc de frunte și Alexandr Pușkin. 

Asemenea importanță pentru cultura mondială o are și poetul Mihai Eminescu de care suntem la fel de mândri și a cărui creație este recunoscută  pe întreg globul pământesc. Prin paralela care a făcut-o, domnul Președinte Țurcanu a concluzionat că elitele unui popor nu au neapărat careva rădăcini autentice, iar în cazul oamenilor de cultură, atât Eminescu, cât și Pușkin au fost mai mult de cât poeți – ambii au fost militanți ai libertății și în primul rând al libertății în gândire, iar prin spiritul revoluționar pe care l-au avut, astăzi tânăra generație are ce învăța și transmite mai departe urmașilor săi așa cum au făcut-o pe parcursul a două secole generațiile precedente. 
 
O paralelă dintre cei doi genii, Alexandr Pușkin și Mihai Eminescu, a fost făcută și de Primarul Municipiului Orhei, Pavel Verejanu. Domnul Primar s-a arătat mândru de faptul că operele ambilor poeți sunt traduse în sute de limbi ale lumii, iar generații întregi de copii și nu doar îi studiază și se inspiră din creațiile geniale care ne-au fost lăsate drept moștenire. Domnul Verejanu a menționat că „Celebritatea nu are Naționalitate”, iar valoarea acestor doi „Luceferi ai Poeziei” este una mondială care nu cunoaște granițe și nu poate fi încadrată sub nici o formă în alte interese decât cele care definesc cultura și pun accent pe valorile general umane. 

Evenimentul a culminat cu un recital de Poezii în interpretarea elevilor Liceului Teoretic „M. Lomonosov” din Orhei, după care a urmat ceremonia de depunere de flori. 

Aleksandr Pușkin s-a născut la 6 iunie 1799, la Moscova și a decedat la 10 februarie, 1837, la Sankt Petersburg. A fost un poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, fiind considerat cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne. Pușkin a fost inițiatorul folosirii dialectului local în poeziile și piesele sale, creând un stil propriu de amestec al narațiunii cu teatrul, idila și satira — asociate cu literatura rusă și influențând major scriitorii care l-au urmat.

Imagini Foto
Distribuie