Astăzi se împlinesc 37 de ani de la catastrofa nucleară din Cernobîl. Mii de vieți salvate datorită sacrificiului Eroilor lichidatori

Astăzi, 26 aprilie 2023, întreaga comunitate internațională aduce un omagiu bravilor eroi lichidatori ai consecințelor catastrofei nucleare din regiunea ucraineană Cernobîl.

Într-un Marș de Comemorare, un omagiu eroilor a fost adus și de conducerea raionului și municipiului Orhei alături de Uniunea Raională a Cernobîliștilor condusă de președintele Ion Balaban.

Eroii care nu s-au mai întors din misiune, dar și cei care au avut de suferit grav din cauza gradului sporit al radiației radioactive căreia au fost supuși și care nu mai sunt în viață, au fost comemorați de Președintele raionului Orhei,  Dinu Țurcanu, Primarul Municipiului Orhei Pavel Verejanu, viceprimarii municipiului Cristina Cojocari și Valerian Cristea, de participanții lichidatori, dar și de văduvele și rudele apropiate ale celor care nu mai sunt în viață. Este de menționat că la eveniment au participat și alți zeci de orheieni care au considerat necesar să aducă un omagiu salvatorilor.

Oficialii au mulțumit Eroilor din numele întregii comunități pentru spiritul de sacrificiu demonstrat la lichidarea consecințelor tragicei avariii nucleare, iar Președintele Asociației Obștești „Uniunea Cernobîl din Orhei”, din numele întregii asociații a mulțumit oficialilor pentru susținerea și atenția acordată sistematic organizației care o reprezintă, dar și pentru receptivitatea autorităților locale la nevoile celor care au trecut prin „durutul“ Cernobîl.

După mesajul de comemorare și depunerea de flori de la Memorialul Cernobîliștilor Raionului Orhei, toți participanții la eveniment au mers la o masă de pomenire ca să cinstească memoria camarazilor care astăzi nu mai sunt printre cei vii.

Menționăm că astăzi se împlinesc 37 de ani din momentul când în noaptea zilei de 26 aprilie 1986  s-a produs unul din cele mai grave accidente nucleare din istoria omenirii.

Memorie veșnică celor duși din viață și forță necontenită eroilor care sunt printre noi și ne amintesc zilnic să prețuim viața și să o trăim cu dragoste și mulțumire față de Dumnezeu.   

Imagini Foto
Distribuie