Astăzi se împlinesc 72 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste.

Acum mai bine de șapte decenii, poporul nostru a fost dezrădăcinat prin ridicarea celor mai demni reprezentanți ai neamului pe care regimul stalinist i-a etichetat „chiaburi” și „dușmani ai poporului”.

Cu acest prilej trist, în municipiul Orhei, dar şi în mai multe localităţi din raion, sunt organizate mitinguri de comemorare a victimelor represate.

La mitingul desfășurat în municipiul Orhei, a participat conducerea raionului și municipiului Orhei, în persoana domnilor Dinu Țurcanu și Pavel Verejanu, Președintele raionului și Primarul municipiului, precum și zeci de orheieni îndurerați de evenimentele de groază prin care au trecut conaționalii noștri și chiar rudele apropiate ale unora dintre cei prezenți. 

Evenimentul a fost oficializat și de prezența doamnei Marina Tauber, Deputat al Parlamentului Republicii Moldova.

Ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când aproape 36000 de basarabeni au fost arestați și duși în Siberia, reprezintă o lecție zguduitoare, o filă neagră din istoria neamului nostru. Oamenii au fost despărțiți de familiile lor și duși în infern. La baza acestor evenimente groaznice stau decizii asumate de politicienii de la nivelul central al conducerii URSS, dar și ale celor de pe loc care nu au știut să-și apere interesele poporului fiind loiali regimului Stalinist. 

În acest context, oficialii prezenți la mitingul desfășurat, au adresat sincere condoleanțe familiilor îndurerate, victimelor represiunilor staliniste și tuturor celor care au trecut prin calvarul deportărilor. 

Vă amintim că, cel de-al doilea val de deportări în masă, din Basarabia, a început pe 6 iulie 1949, ora 02,00, şi s-a încheiat pe 7 iulie 1949, ora 20,00. În plină vară, oamenii erau încărcați în trenuri și erau duși fără apă și hrană necesară, în vagoane murdare, spre Siberia și Kazahstan. Cei care nu mai rezistau și mureau erau aruncați din tren atunci când acesta oprea. Cadavrele erau aruncate pe câmp și deveneau hrană pentru animale sau, în cel mai bun caz, erau îngropate simbolic în țărână. Cei care încercau să evadeze erau împușcați pe loc.

În total, au existat trei valuri de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 şi aprilie 1951, iar istoricii estimează că numărul celor deportați a fost de circa 100.000 de oameni.

Imagini Foto
Distribuie