Bustul lui Ștefan cel Mare va fi înălțat în satul Neculaeuca!

Astăzi, 2 iulie 2021, se împlinesc 517 ani de la moartea domnului Moldovei Ştefan cel Mare şi Sfânt domnitor al Moldovei între anii 1457-1504, cunoscut apărător al creștinătății.

Astăzi, Biblioteca Publică Raională „Alexandru Donici” a prezentat publicului larg o expoziție amenajată în incinta Consiliului Raional Orhei dedicată marelui Domnitor, iar Duminică, 4 iulie curent, sunt invitați toți doritorii de a aduce un omagiu voievodului în satul Neculaeuca unde urmează a fi dezvelit bustul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, ridicat în curtea Căminului de Cultură „Neculăieuca”.

Datorită calităților impecabile de diplomat, om de stat și conducător militar, în cei 47 de ani ai domniei sale, Moldova își atinge apogeul dezvoltării, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și liniște socială. Se cunoaște că pe parcursul vieții sale, marele Domnitor a ctitorit 44 de biserici şi mănăstiri - după fiecare victorie înălțând un lăcaș de cult.

Ștefan cel Mare a dus numeroase războaie sau bătălii și majoritatea erau victorioase, iar una din cele mai remarcabile a fost Bătălia de la Vaslui, supranumită Bătălia de la Podul Înalt.

Această bătălie este considerată cea mai mare înfrângere din istoria islamului în fața unei armate creștine, iar Papa de la Roma în urma acestei bătălii l-a supranumit „Principele Creștinătății”.

Dezvoltarea economică a ținutului nostru în mare măsură tot se datorează ordinului dat de către Ștefan cel Mare, potrivit căruia, către anul 1470 a fost renovată cea mai veche cetate tătărească de piatră de la Orheiul Vechi, de lângă satul Trebujeni. Numele satului Trebujeni, conform istoricului C. Rezachevici, amintește că pe aici trecea un drum comercial protejat de oastea lui Ștefan cel Mare și Sfânt pe care mergeau negustorii de peste mare de la Trapezon (Trapezunt) spre Iași.

Distribuie