Cel mai costisitor proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat, în satul Tabăra

Cel mai important proiect de infrastructură rutieră, în valoare de 14 milioane de lei, realizat, în acest an, de autoritățile raionale din Orhei, a fost finalizat. Este vorba despre drumul de acces în satul Tabăra, comuna Vatici, precum și strada centrală a localității și căile de acces către instituțiile de învățământ și mănăstirea de călugărițe cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

În total, au fost asfaltați 2,5 kilometri de drum. Și asta nu e tot. Până la sfârșitul acestui an, în raionul Orhei, urmează să fie implementate alte proiecte importante de construcție și reparație a drumurilor. 

Odată cu repararea celor 2,5 kilometri de drum din satul Tabăra, s-au încheiat mai multe probleme pe care le întâmpinau localnicii. Ori de câte ori ploua, drumul era practic impracticabil.  

„De la Vatici și până la Tabăra, drumul era într-o stare jalnică. Eram nevoit să repar mașina de 2-3 ori pe an. Acum e frumos și bine”, a afirmat un localnic.

„Era un drum foarte rău. Nu puteam ieși la plimbare cu căruciorul. Acum copiii vor ajunge la școală sau la grădiniță cu încălțămintea curată”, a spus o localnică.

Pe lângă calea de acces și drumul central din sat, au fost reparați 1,5 kilometri de trotuare.

„Oamenii sunt bucuroși că a fost rezolvată o problemă mare, cu care s-au confruntat de ani de zile, legată de drumurile proaste. Vor urma și alte proiecte bune și frumoase”, a spus Dumitru Ciobanu, primarul comunei Vatici.


Iar președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a afirmat că proiectul de infrastructură rutieră, realizat la Tabăra, a fost cel mai costisitor. Cele 14 milioane de lei necesare au fost alocați din bugetul raional. Urmează și alte proiecte ambițioase. 

„Acum se examinează proiectul de asfaltare a drumului din Susleni spre Jora de Mijloc – drumul care duce spre Nistru. Este vorba despre un drum cu lungimea de 12 kilometri, valoarea căruia se ridică la aproape 60 milioane de lei”, a declarat președintele raionului Orhei.

Potrivit autorităților, proiectele de infrastructură rutieră vor permite atragerea mai multor turiști. 

Totodată, la Curchi, Tabăra și Vatici, localități care fac parte din comuna Vatici, va fi construit, în timpul apropiat, câte un teren de joacă pentru copii, în cadrul unui program raional.

Primarul satului Tabăra, Dumitru Ciobanu, mai spune că tot în acest an vor continua lucrările de gazificare a localității.

Amintim faptul că acum un an, autoritățile raionale și locale au finalizat, la Tabăra, proiectul privind iluminatul public stradal, care de asemenea a fost un proiect de anvergură.

 

_________________________________________________

В селе Табэра завершили самый дорогостоящий дорожный проект в Оргеевском районе


В селе Табэра завершился самый масштабный дорожный проект этого года в Оргеевском районе. Здесь отремонтировали подъездную дорогу и центральную улицу вместе с подъездными путями к учебным заведениям и монастырю Успения Пресвятой Богородицы. Всего заасфальтировали 2,5 км дороги, а обошлось это в 14 млн леев. В этом году в Оргеевском районе запланированы и другие проекты по строительству и ремонту дорог. 

По словам местных жителей, до ремонта дорогу часто размывало. После дождя здесь было ни пройти ни проехать. 

“Дорога от Ватича до Табэры была ужасной. Машину приходилось ремонтировать два-три раза в год. Теперь все хорошо”, - сказал один из жителей села. 

“Гулять с коляской было невозможно, а старшие дети в школу ходили по грязи”, - добавила местная жительница. 

Также в селе отремонтировали 1,5 км тротуаров. 

“Состояние этой дороги было давней проблемой, и люди очень рады, что она наконец решилась. Впереди у нас другие важные проекты”, - заявил примар коммуны Ватич Думитру Чобану. 

Как отметил председатель Оргеевского района Дину Цуркану, этот проект был самым дорогостоящим. Из районного бюджета на ремонт дороги выделили 14 млн леев. В планах у районных властей - другие масштабные стройки. 

“Сейчас рассматривается проект ремонта дороги от Суслень до Жора де Мижлок. Это дорога к Днестру протяженностью 12 километров. Бюджет проекта составит около 60 млн леев”, - отметил глава районного совета. 

По оценкам местных властей, развитие дорожной инфраструктуры позволит привлечь больше туристов. 

Кроме того, в селах Ватич, Табэра и Куркь, входящих в состав коммуны Ватич, в ближайшее время намерены построить детские площадки по программе, которую внедряет районный совет. Также примэрия номера продолжить газификацию сел. 

Год назад местные и районные власти завершили в Табэра еще один большой проект - в селе установили уличное освещение.

 

Imagini Foto
Distribuie