Centrul Raional de Cultură „Andrei Suruceanu“ uimește publicul cu un nou festival teatralizat! Ediția a doua a fost oficializată și de prezența Președintelui Raionului Orhei, Dinu Țurcanu.
La data de 29 octombrie 2021, sfârșitul săptămânii de muncă a fost înfrumusețat cu artistism de prestația colectivelor Centrului Raional de Cultură „Andrei Suruceanu” în cadrul celei de a doua ediție a festivalului teatralizat ”Un vin bun și o vorb-aleasă ne fac viața mai frumoasă”!
Evenimentul a fost oficializat de prezența domnului Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, doamnei Crristina Cojocaru, viceprimara municipiului Orhei și a șefelor de Direcții și Secții din cadrul Consiliului Raional Orhei – Silvia Mustovici, Diana Memeț, Gabriela Mînzăteanu și Elena Guler.
Scopul evenimentului desfășurat în incinta „Muzeului Satului Moldovenesc“ din cadrul Centrului Raional de Cultură este de a readuce în atenția autorităților publice locale și a factorului decizional importanța promovării bunelor tradiții strămoșești și a elementelor de cultură care au conturat pe parcursul istoriei identitatea noastră ca neam cu vechi tradiții, obiceiuri și cu un enorm tezaur cultural al cărui potențial necesită a fi valorificat și transmis prin generații.
Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, alături de ceilalți oaspeți ai Centrului Raional de Cultură „Andrei Suruceanu”, a participat nemijlocit la sceneta teatralizată, dat fiind faptul că desfășurarea acțiunii s-a bazat în spiritul unui „Teatru Social” ceea ce presupune interacțiunea actorilor cu spectatorii. Această tehnică se folosește în deosebi atunci când regizorul dorește să spargă orice baraj dintre spectatori și actori, dar și pentru a crea o atmosferă familiară unde fieacare din cei prezenți este o parte a unui tot întreg. În cazul dat, fiecare dintre cei prezenți este o parte a trecutului, prezentului și viitorului poporului nostru, dar și al culturii moldovenești.
Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, a mulțumit administrației Centrului Raional de Cultură în persoana domnului Director, Avelin Tabarcea, Artist Emerit al Republicii Moldova, pentru creativitatea și ingeniozitatea care s-a reflectat în secvența teatralizată și prezentată publicului, dar și pentru invitația de a participa la un asemenea eveniment de suflet și bogat în tradiții și elemente culturale precum datul boghițelor de strugure la teasc, frământarea aluatului pentru plăcinte sau dejghiocatului porumbului în tempoul cântecului popular interpretat din cele mai vechi timpuri la clacă și șezători.
Festivalul organizat pe principiul interacțiunii cu spectatorul a presupus implicarea vizitatorilor în toate etapele seratei, dar a întrunit un număr limitat de invitați, datorită restricțiilor epidemiologice existente. Acesta se defășoară la cea de a doua ediție, dar potrivit organizatorilor va deveni una din cărțile de vizită ale instituției fiind prezentat pe larg publicului.