Comisia pentru Situații Excepționale a Raionului Orhei s-a întrunit în prima ședință a anului 2023

Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Orhei s-a întrunit în ședință pentru a face o totalizarea a evenimentelor și acțiunilor întreprinse în anul 2022, dar și pentru a trasa noi obiective pentru anul 2023.

Ședința a debutat cu raportul șefului Direcției Situații Excepționale Orhei prin care s-a atras atenția la gradul de executare a obiectivelor din anul 2022, precum și la numărul situațiilor excepționale care s-au înregistrat pe parcursul anului precedent, dar și al lunii ianuarie 2023.  

Planul de activitate pentru anul 2023 și modificările din Regulamentul Comisiei SE au fost propuse spre aprobare de către reprezentantul DSE Orhei, Viorel Patraș. Ambele au fost aprobate cu vot unanim și rămân a fi un reper important în procesul de evitare sau depășire a situațiilor excepționale potențiale. 

Una din obligațiunile membrilor Comisiei este de a fi pregătiți pentru diverse situații în orice moment, iar reactualizarea cunoștințelor este un Antrenament important care se desfășoară anual.   

Pe ordinea de zi a ședinței a fost discutată și situația epidemiologică din satul Brăviceni unde a fost depistat un focar de pestă porcină. De gestionarea focarului și lichidarea consecințelor acestuia sunt preocupați în mod special medicii epidemiologi din cadrul Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor, dar și autoritățile locale. Cu toate acestea, Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, în calitatea sa de Președinte al Comisiei pentru Situații Excepționale, a insistat pentru ca în procesul de gestionare a crizei, în cazul apariției unui nou focar să se informeze imediat secretariatul pentru convocarea unei ședințe extraordinare. 

Tot în cadrul ședinței de astăzi Direcției Situații Excepționale Orhei i-au fost alocate 60 mii lei prin Hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale. Sursele financiare alocate vin să asigure o rezervă de combustibil pentru autospecialele implicate în stingerea incendiilor sau a lichidării consecințelor altor situații excepționale în caz că apar. 

Alte circa 38 mii lei au fost alocate Î.M. „Hotelul CODRU” în calitate de compensare a venitului ratat încă în perioada cazării medicilor și ai lucrătorilor medicali implicați în vindecarea pacienților infectați de Cronavirusul de tip nou COVID-19.  

Antrenamentul desfășurat ieri, 27 ianuarie 2023, este prima măsură de pregătire a organelor de conducere a raionului Orhei în domeniul protecției civile pentru anul curent, desfășurat obligatoriu la începutul fiecărui an în baza Hotărârii Guvernului Republicii Moldova – nr.614 din 11 decembrie 2019.

Imagini Foto
Distribuie