De Paștele Blajinilor, accesul cetățenilor în cimitirele din raionul Orhei va fi permis trei zile consecutiv!

Autoritățile raionului Orhei au decis că, de Paștele Blajinilor, accesul cetățenilor în cimitire se va permite trei zile consecutiv, cu respectarea strictă a măsurilor antiepidemice

De Paștele Blajinilor, când sunt pomeniți răposații, accesul cetățenilor va fi permis în cimitirele raionului Orhei trei zile consecutiv – la 8, 9 și 10 mai. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința din 5 mai a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică (CESP) a raionului Orhei, la propunerea lui Dinu Țurcanu, președintele raionului, și Pavel Verejanu, primarul de Orhei. 

Membrii CESP a raionului Orhei au stabilit că toate activitățile tradiționale religioase de Paștele Blajinilor, oficiate de către slujitorii de cult în biserici și cimitire, se vor desfășura pe parcursul a trei zile consecutiv – în data de 8, 9 și 10 mai. Hotărârea prevede că, în scopul evitării aglomerațiilor în lăcașele de cult și în cimitire, vor fi respectate măsurile de prevenire și control a infecției COVID -19, prevăzute în Hotărârea nr.54 din 29 aprilie 2021 a Comisiei Naționale de Sănătate Publică. În cimitirele din raza raionului Orhei se va admite un număr limitat de persoane la fiecare mormânt, cu păstrarea distanței fizice de cel puțin un metru. CESP recomandă părăsirea teritoriului cimitirului după procedura de pomenire în timp rezonabil.

O altă hotărâre importantă, care a fost adoptată în cadrul CESP Orhei, ține de activitatea HoReCa. Astfel, în incinta unităților de alimentație publică se permite organizarea măsurilor, ținându-se cont de coraportul de 30% de invitați la capacitatea localului, cu respectarea măsurile antiepidemice. La intrarea în localuri va fi obligatorie efectuarea termometriei invitaților și angajaților.

CESP a raionului Orhei a mai stabilit că, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, măsurile sanitare vor fi revizuite odată la 14 zile – perioada maximă de incubare a virusului. Instituțiile medicale și Consiliul Raional Orhei îndeamnă cetățenii să respecte cu strictețe prevederile hotărârilor și recomandările medicilor epidemiologi în vederea evitării infectării și/sau a răspândirii Coronavirusului de tip nou.

Imagini Foto
Documete atașate
Distribuie