Drum lin spre ceruri Maestrului Victor Socaciu - un veșnic îndrăgostit de oamenii și meleagurile Moldovei

Spre marele meu regret am aflat că astăzi, 27 decembrie 2021, a murit Victor Socaciu - autor și interpret de muzică folk.

Victor Socaciu a fost unul dintre cei mai Populari muzicieni ale timpului și cei mai mari folk-iști alături de regretatul nostru Iurie Sadovnic Orheianul cu care se cunoșteau și aveau o relație de prietenie ce s-a reflectat în diverse situații de promovare a muzicii folk și a curentului dat.

Mesajele promovate în piesele sale, dese ori erau scrise de un alt basarabean vestit, regretatul Adrian Păunescu și multe din vizitele sale în Republica Moldova erau inspirate de sincera dragoste care o avea marele Socaciu față de oamenii și locurile mioritice de aici. 

Dar iată că s-a stins din viață la vârsta de 68 de ani într-un spital din București. Artistului i se degradase starea de sănătate încă din luna septembrie al acestui an de când fusese sub observația medicilor.

Victor Socaciu a fost născut pe 14 ianuarie 1953 la Brașov și a provenit „dintr-o familie de oameni simpli, dar foarte deschiși", după cum spunea chiar artistul în biografia sa, unde a mărturisit că era atât de impresionat de romanțele pe care i le cântau părinții săi, încât se ascundea sub masă și plângea – chiar dacă nu înțelegea ce însemna o iubire trecută.

Sunt sigur că dragostea multora dintre noi, față de opera lui Victor Socaciu va rămâne mereu să dăinuie pentru generații!

Drum lin spre ceruri, Maestre!..

Cu durere în suflet și regret,

Dinu ȚURCANU

Președintele Raionului Orhei

Distribuie