„E vremea colindelor!“ — festivalul care a dăruit lumina sfântă a sărbătorilor de iarnă!

Seara zilei de miercuri, 29 decembrie 2021, a fost marcată de festivalul "E vremea colindelor", desfășurat în incinta Centrului Raional de Cultură „Andrei Suruceanu”.

Evenimentul care a adunat sala arhiplină s-a desfășurat la inițiativa Consiliului Raional Orhei, a Primăriei  Municipiului Orhei și al Vicariatului de Orhei în frunte cu Episcopul de Orhei și vicar al Mitropoliei Moldovei, Prea Sfințitul Siluan Șalari.

Pe scenă au evoluat artiști de talie națională în persoana domnilor Ion Razza, a domnilor din cadrul formației „Brio Sonores” și al Ansamblului etno folcloric „Plăieșii”, fiind moderați pe parcursul serii de reputatul moderator Andrei Porubin.

Startul evenimentului a fost dat cu binecuvântarea  Prea Sfințitului Episcop de Orhei și vicar al Mitropoliei Moldovei Siluan Șalari, starețul Sfintei Mănăstiri din satul Curchi, raionul Orhei.

Președintele Raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu, fiind invitat pe scenă pentru un cuvânt de salut, și-a exprimat recunoștința față de artiști pentru că au dat curs invitației de a bucura publicul orheian cu prestația sa, iar orheienilor prezenți pentru receptivitatea de a beneficia din plin de un asemenea eveniment de suflet organizat în preajma sărbătorilor de iarnă.

Plecăciuni deosebite au fost adresate Episcopului de Orhei, Prea Sfințitului Siluan Șalari pentru binecuvântarea de a desfășura cea de-a doua ediție a festivalului:

„Asemenea evenimente sunt organizate în primul rând pentru generația tânără care are ocazia de a se familiariza cu tezaurul bogat al tradițiilor și obiceiurilor neamului nostru, lăsate din străbuni. În acest sens ne asumăm angajamentul de a susține și în continuare cultura și inițiativele care vin să ne alimenteze cu energie pozitivă și gânduri frumoase ale căror menire sunt de a consolida întreaga societate!” – a declarat Dinu Țurcanu.

Domnul Pavel Verejanu, Primarul Municipiului Orhei, a mărturisit că este copleșit de emoții deoarece acest proiect se desfășoară doar datorită orheienilor care demonstrează interesul față de cultură și spiritualitate!

„De rând cu Vicariatul de Orhei și Consiliul Raional Orhei, începând cu anul 2019 am dat naștere unui nou proiect apreciat de întreaga țară! Pe lângă toate provocările timpului, am reușit să ne mobilizăm în jurul colindelor și tradițiilor strămoșești care ne aduc lumină în suflet, ne fac mai buni și ne vindecă prin energia lor și binecuvântarea primită prin fiecare colind audiat de pe scena Centrului Raional de Cultură „Andrei Suruceanu” – a menționat primarul de Orhei, dl Pavel Verejanu.

Potrivit Episcopului de Orhei și vicar al Mitropoliei Moldovei, Prea Sfințitului Siluan Șalari, colindele reprezintă nu doar expresia vie și accesibilă a trăirii duhovnicești a poporului nostru, ele vin ca un balsam care mai spală din întuneciunea pe care vrând-nevrând o adunăm, ne mai încălzesc inima înghețată, ne mai despietresc sufletele și le deschid către Dumnezeu.

În acest context, Consiliul Raional Orhei și Primăria Municipiului Orhei se alătură mesajului transmis de Vicariatul de Orhei cere sună în felul Următor:

„Hristos Se naște; să ne renaștem și noi pentru a-L putea primi în sufletele noastre! Sărbători sfinte, binecuvântate și pline de bucurii duhovnicești!”

 

La mulți ani!

 

Imagini Foto
Distribuie