EXPORTUL DE FRUCTE ȘI LEGUME DIN RAIONUL ORHEI ESTE DESCHIS SPRE FEDERAȚIA RUSĂ

Rusia își deschide piața pentru agricultorii din raionul Orhei, după ce Ilan Șor a decis să comunice direct cu Moscova

Zis și făcut. Producătorii agricoli din Orhei au primit undă verde, pentru a-și vinde fructele și legumele pe piața rusească. Anunțul a fost făcut în această dimineață, pe site-ul Rosselhodnadzor, care precizează că exporturile por fi reluate chiar de astăzi. Decizia vine ca urmare a discuțiilor purtate de Ilan Șor cu factorii de decizie de la Moscova. 

În comunicatul publicat de Rosselhodnadzor se menționează că, în primă fază, trei producători din Orhei au primit autorizație pentru a-și vinde marfa pe piața rusească. Este vorba despre „Petru Maler GȚ”, Laur Agro SRL și RUSMILIUD SRL, care pot relua exporturile începând cu 7 octombrie. Potrivit părții ruse, decizia a fost luată, ca urmare a discuțiilor purtate cu președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu și după examinarea situației din punct de vedere fitosanitar în regiunea respectivă.

Menționăm că în raionul Orhei activează peste 250 de producători agricoli cu potențial de producere diferit, iar o bună parte a populației, în unele cazuri familii întregi, activează în domeniul agroindustrial. Mulți producători agricoli au semnalat Autorităților Publice Locale despre faptul că în condițiile actuale este un risc major ca producția agricolă să nu poată fi exportată sau prelucrată pe piața internă, iar aceasta ar duce atât la falimentarea agenților economici, cât și la lichidarea locurilor de muncă a mii de locuitori ai raionului Orhei.

„Importul de la cele trei întreprinderi moldovenești vor fi efectuate în condițiile unor controale de laborator amănunțite. Dacă se va confirma că produsele din raionul Orhei corespund normelor fitosanitare, Rosselhodnadzor va examina posibilitatea extinderii listei producătorilor din această regiune, care vor putea exporta în Rusia”, se menționează în comunicat.

Decizia vine la mai puțin de o lună, după ce doi deputați din partea Partidului „ȘOR” au efectuat o vizită la Moscova, unde au avut o întrevedere cu reprezentanți ai Dumei de Stat a Federației Ruse, la inițiativa liderului formațiunii Ilan Șor. Subiectele centrale ale acestor negocieri sunt reluarea exporturilor producătorilor agricoli din Orhei pe piața rusească și stabilirea unui tarif preferențial la gazele naturale, pentru raionul Orhei.

 

https://fsvps.gov.ru/ru/fsvps/news/213726.html 

Distribuie