Festivalul „Ștefan cel Mare și Sfânt” - ediția 2022

Duminică, 17 iulie curent, în satul Lucașeuca, comuna Seliște, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a festivalului „Ștefan cel Mare și Sfânt” domnitorul Moldovei, ocrotitor al creștinității.

Festivalul este organizat la inițiativa Vicariatului de Orhei și a Protopopului de Orhei, Iulian Rață, paroh al bisericii „Sfânta Treime” din satul Lucașeuca și se desfășoară al doilea an consecutiv în ograda bisericii din localitate.

Evenimentul a debutat cu Sfânta și Arhiereasca Liturghie oficiată de   Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. 

Alături de zeci de enoriași și participanți ai festivalului, la eveniment a fost prezentă conducerea de vârf al raionului Orhei, în frunte cu președintele raionului, Dinu Țurcanu, vicepreședinții raionului Tatiana Platon și Victor Perțu, dar și primarul comunei Seliște, Andrei Galesco. 

În prezența oficialilor și a enoriașilor, în timpul Vohodului Mic, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, pentru merite deosebite în rodnica activitate pastoral-misionară și socială, Protoiereul Iulian Rață, Protopop de Orhei, a fost decorat cu Ordinul Sf. Ierarh Bănulescu-Bodoni, gradul II.

După Sfânta și Arhiereasca Liturghie, a urmat partea festivă care a debutat cu un cuvânt de salut și adresare a  Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și ai sfeșnicelor săi în persoana actorilor de la Teatrul Național din Bălți, după care participanții festivalului au fost salutați de Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei și Andrei Galesco, Primarul comunei Seliște – gazda evenimentului. 

Colectivele artistice din raza raionului Orhei au evoluat cu un șir de cântece, doine și poezii dedicate Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, faptelor prin care acesta s-a remarcat, dar și mesajelor de o încărcătură patriotică imensă lăsate drept moștenire generațiilor care urmau să-l pomenească până în prezent și care îi vor urma povețele și în continuare. 

Festivalul a culminat cu înmânarea diplomelor de recunoștință tuturor partenerilor festivalului și intonarea în cor a imnului - odă „Când a fost să moară Ștefan...” dedicat Marelui Domnitor. Inițiatorul, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, a fost susținut în voce tare de toți cei prezenți – fie participanți, organizatori, persoane oficiale sau fețe bisericești, iar la sfârșit a sunat clopotele bisericești în semn de încheiere a festivalului și omagiului adus Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt – domnitor al Moldovei, apărător al creștinismului și luptător pentru credință și popor.

Imagini Foto
Distribuie