Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a X-a

În perioada 27 februarie – 3 martie 2020, la Chişinău, Orhei, Iaşi, Tîrgu-Neamţ și Pipirig se desfășoară Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a X-a.
Astăzi, 27 februarie, a fost dat start evenimentului la Biblioteca Publică pentru Copii „Ion Creangă“ din municipiul Orhei. Acesta a întrunit delegați din România și Republica Moldova. Alături de reprezentanții gazdă: Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei și Pavel Verejanu, Primarul municipiului, evenimentul a fost onorat de prezența scriitorului și jurnalistului Valentin Talpalaru, muzeografului Iulian Pruteanu-Isăcescu, scriitorilor Irene Postolache, Gheorghe Simon, Eugeniei Bejan, Iulian Filip și Ianoș Țurcanu.
O deosebită plăcere pentru copii și pentru toți cei prezenți a fost să o avem în ospețe și pe strănepoata marelui Ion Creangă.
Olguța Creangă-Caia este cea care păstrează cu sfințenie amintirea strămoșului său și o ține vie prin creațiile sale. Unele dintre acestea au fost prezentate și aduse în dar Bibliotecii Publice pentru Copii din municipiul Orhei care, după cum am menționat, poartă numele străbunicului dumneaei „Ion Creangă“.
Pentru prima dată, Festivalul începe la Orhei și doar după asta a urmat partea a doua la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Academiei de Științe a Moldovei unde au derulat lucrările simpozionului „Ion Creangă – Homer al nostru”, tot aici au fost expuse prezentările comunicărilor cercetătorilor și scriitorilor din Republica Moldova și România.
Programul Festivalului va continua în 28 februarie, la ora 9.00, cu depunere de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Apoi, la ora 10.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”), va avea loc spectacolul literar-muzical „Veselul și tristul Ion Creangă”, care va include mai multe înscenări din operele lui Ion Creangă în interpretarea elevilor de la liceele „Principesa Natalia Dadiani” și „Toader Bubuioc” din Bubuieci, precum și evoluări ale participanților la Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”. În aceeași zi, la ora 13.00, se va desfășura Gala laureaților Festivalului şcolar „Ion Creangă cu neamuri” la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău.

La Iași vor avea loc mai multe evenimente la Palatul Copiilor, Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România, Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă”, Parcul Copou, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”. La Tîrgu-Neamț și Pipirig, de asemenea, se vor desfășura spectacole, lansări de carte cu participarea scriitorilor, cercetătorilor, oamenilor de creație și elevilor de la Colegiul „Ștefan cel Mare” și Clubul Copiilor din Tîrgu-Neamț, Liceul „Ion Creangă” din Pipirig.

Imagini Foto
Distribuie