Filiala Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, tot mai aproape de a fi extinsă la Orhei!

Astăzi, 13 septembrie 2021, Consiliul Raional Orhei și Primăria Municipiului Orhei au fost vizitate de delegația Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), reprezentată de dl Rector - prof. univ dr.Tudorel TOADER și dl Prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi personal - prof. univ. dr. Corneliu IAȚU.

Conducerea  UAIC a avut o întrevedere cu Președintele raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu și Primarul municipiului Orhei, dl Pavel Verejanu cu care au fost analizate noile aspecte privind posibilitatea înființării unei Extensiuni a UAIC în raza raionului Orhei.

Oficialii români au menționat că zona raionului Orhei este tot mai atractivă deoarece are o rată pozitivă de creștere a numărului populației, inclusiv reieșind din numărul cetățenilor Republicii Moldova care vin din alte regiuni fie să facă studii în Orhei, fie să muncească sau chiar își procură locuințe pentru a continua traiul în raionul și municipiul cucerit de lanțul reformelor în infrastructură, siguranța cetățenilor și a investițiilor în domeniul social și al educației.

Un alt factor decisiv ar fi seriozitatea intenției manifestate de către autoritățile din Orhei prin punerea la dispoziție, cu titlu gratuit, a spațiilor necesare pentru desfășurarea activităților didactice.

Astfel, în cadrul extensiunii care urmează să funcționeze începând cu anul universitar 2022-2023, Universitatea va pregăti specialiști în domeniul Geografiei turismului, în cadrul Facultății de Geografie și Geologie (studii de licență, forma de învățământ cu frecvență la zi), pentru care vor fi disponibile 100 de locuri. De asemenea, tot în cadrul acestei extensiuni se intenționează înființarea specializării Chimie alimentară.

Posibilitatea înființării unei extensiuni la Orhei s-a conturat și în urma vizitei efectuate la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași de către Dinu ȚURCANU, Președintele raionului Orhei, în luna martie a acestui an. Atunci s-au evidențiat aspecte privind oportunitățile de care pot beneficia tinerii din această regiune, accesând programe de studii universitare de licență sau master.

În prezent, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are două extensiuni în Republica Moldova, una la Bălți, înființată în anul universitar 2010-2011 și una la Chișinău, care funcționează începând cu anul universitar 2016-2017.

Imagini Foto
Distribuie