În vizorul Comisiei Parlamentare „Mediu și Dezvoltare Regională!

La inițiativa doamnei Marina Tauber, Deputat de pe circumscripția nr.19 și, totodată Președintă a Comisiei Parlamentare  „Mediu și Dezvoltare Regională”, la data de 31 martie curent, la Ședința Comisiei Parlamentare au fost invitați și reprezentanții administrației publice locale de nivelul I și II, în persoana domnului Dinu Țurcanu, Președintele raionului Orhei, doamna Cristina Cojocaru, viceprimarul municipiului Orhei și dl Radu Bușilă, primarul comunei Piatra. Oficialii locali au participat prin intermediul aplicațiilor de videoconferințe Live la ședința Comisiei Parlamentare  „Mediu și Dezvoltare Regională”,  în cadrul căreia s-au desfășurat audieri publice cu referire la Implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 248 din 10.04.2013.

Despre etapele implementării Strategiei de gestionare a deșeurilor în cadrul zonei de management integrat Nr. 6 din care fac parte raioanele Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești, s-a expus Președintele Raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu. 

Dumnealui a menționat despre necesitatea asigurării unei cooperări durabile dintre reprezentanții APL de nivelul I și II, Administrația Publică Centrală și partenerii strategici de dezvoltare ai Republicii Moldova cu scopul îmbunătățirii gestionării deșeurilor și facilitării implementării Strategiei sus menționate. 

Totodată, domnul Președinte Țurcanu a raportat despre crearea recentă a unui cadrul de discuții pentru definirea modalității de organizare a sistemului integrat de gestionare a deșeurilor și dezvoltarea infrastructurii aferente in cadrul proiectului „Spre o gestiune intercomunală eficace și durabilă a deșeurilor menajere în zona central-estică a Republicii Moldova". 

Scopul creării acestui grup de lucru este de a urgenta procesul de demarare și finalizare a studiului de fezabilitate al zonei nr. 6 ceea ce ar permite atragerea investițiilor necesare asigurării unei gestionări eficiente a deșeurilor pe teritoriul raioanelor Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești. 

Potrivit domnului Țurcanu, la moment grupul de lucru privind cooperarea pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor și facilitarea implementării Strategiei de gestionare a deșeurilor în cadrul zonei de management integrat Nr. 6 a transmis în adresa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului un demers prin care solicită Autorității Publice Centrale să analizeze posibilitatea finanțării studiului de fezabilitate al zonei nr. 6 din contul componentei de grant a creditului BEI pentru realizarea proiectului „Deșeuri Solide în Moldova”.

După finalizarea ședinței, în contextul celor expuse în plenul Comisiei de către Președintele Raionului Orhei, doamna Marina Tauber, Președinta Comisiei Parlamentare  „Mediu și Dezvoltare Regională”, a menționat că, atât la nivel de Comisie, cât și împreună cu echipa Fracțiunii Partidului „ȘOR” și a Platformei „Pentru Moldova”, acest subiect neapărat va fi dezvoltat, iar bunele practici utilizate în raionul Orhei vor servi un exemplu demn de implementat și la nivel de țară!

Imagini Foto
Distribuie