Îndemnul autorităților este de a renunța la comercializarea și procurarea florilor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova. Altfel, pot urma amenzi!
Odată cu încălzirea treptată a vremii, comercianţii ilegali de ghiocei şi viorele, flori incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova, au început din nou să iasă pe marginea traseului Orhei-Chișinău pentru a vinde florile aflate pe cale de dispariție cu un preț care variază între 30 și 100 lei.
Ținând cont de faptul că Legea regnului vegetal al Republicii Moldova interzice colectarea şi comercializarea plantelor efemere, precum şi a plantelor incluse în Cartea Roşie, autoritățile locale sunt obligate să întreprindă acțiunile de rigoare pentru a opune rezistență acestui fenomen.
În acest sens, astăzi, 18 februarie 2022, vicepreședintele raionului Orhei, dl Victor Perțu, a convocat în ședință reprezentanții mai multor instituții de Stat, printre care și reprezentanții Inspecției Ecologice de Stat, dar și ai poliției, de rând cu primarii localităților ale căror fond forestier are cel mai mult de suferit în urma comercianților de flori premature.
Scopul ședinței a fost de a stabili un plan de acțiuni cu delimitarea responsabilităților pentru fiecare reprezentant ai instituțiilor de Stat desconcentrate în raionul Orhei, totodată de a asigura mobilizarea și colaborarea între instituții ce ar permite eficientizarea eforturilor depuse în apărarea mediului înconjurător, în special al plantelor incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova.
Astfel, în perioada imediat următoare, urmează ca Inspectorii de mediu împreună cu colaboratorii Comisariatului de Poliție să întreprindă raiduri de monitorizare în locurile de comercializare a plantelor efemere de primăvară, atât de pe traseul Orhei-Chișinău, cât și în pieţele din municipiul și raionul Orhei.
Chiar dacă oamenii legii spun că pot da sancţiuni de până la 3.000 de lei doar în cazul când persoana este surpinsă nemijlocit în momentul în care rupe ghioceii sau viorelele din pădure, există și posibilitatea sancționării pentru desfășurarea activității de comerț ilicit. În acest context, toți comercianții de plante efemere și a celor incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova sunt îndemânați să renunțe la o asemenea activitate.
Menționăm că scopul principal al Administrației Publice Locale și a celorlalte instituții de Stat nu este de a sancționa oamenii, dar de a aduce la cunoștința tuturor despre importanța ocrotirii mediului înconjurător și a fondului forestier al Republicii Moldova care este o proprietate publică și prezintă un tezaur pentru întreaga comunitate, inclusiv pentru viitoarele generații.