Iurie Sadovnic Orheianu, readus în scenă, la Lopatna. Mii de oameni și artiști cu renume au participat la Festivalul Chitarelor

Atmosferă de nedescris la Festivalul Chitarelor, in memoriam Iurie Sadovnic Orheianu, desfășurat în perioada 5-6 august, în satul Lopatna, raionul Orhei. Artiști notorii și trupe renumite au încântat publicul cu recitaluri de excepție și au readus în scenă piese celebre semnate și interpretate de legendarul folkist basarabean.

Printre formațiile care au urcat pe scenă se numără Zdob și Zdub, Vali Boghean Band, Gândul Mâței, Condorii Negri, Lacrimă, Tudor Ungureanu și Ansamblul „Ștefan Vodă”, Amalgama, Прогноз на завтра, Big Flash Sound. De asemenea, cu câte un program de excepție au venit în fața publicului și cei mai importanți folkiști și interpreți moldoveni, cum sunt Pavel Stratan, Cristofor Aldea-Teodorovici, Viorel Burlacu, Ion Razza, Anatol Rudei, Victor Buruiană, Patric Hanganu, Vasile Lupu și alții.

Emoții deosebite a provocat și ansamblul de copii de la Școala de Muzică din Orhei, care au interpretat mai multe piese îndrăgite din repertoriul lui Iurie Sadovnic Orheianu.

Pe lângă programul artistic, participanții la eveniment au putut vizita un muzeu în aer liber dedicat lui Iurie Sadovnic și un târg al meșterilor populari, participa la ateliere de creație și la alte activități cultural-educative.

Mulți dintre cei prezenți au preferat să rămână peste noapte, într-un camping pentru corturi, amenjata special pentru ei. Iar în seara de 5 august, după încheierea programlui artistic, oaspeții Festivalului au avut parte de un foc de tabără imens, pe malul Nistrului, unde au cântat, dansat și au împărtășit amintiri, alături de artiștii și personalitățile prezente la eveniment.

Festivalul Chitarelor, in memoriam Iurie Sadovnic Orheianu, a fost organizat de Consiliul Raional Orhei, în parteneriat cu Ministerul Culturii. Partenerul media general al evenimentului a fost TVR Moldova. Potrivit autorităților locale și raionale, Festivalul Chitarelor de la Lopatna va deveni o tradiție și va fi organizat anual de acum încolo, fiind inclus în agenda culturală a raionului Orhei.

Imagini Foto
Distribuie