Laureații orheieni ai proiectului "Singur Acasă" au fost premiați

Emoțiile trăite de copii rămași acasă fără părinți, ale căror TATĂ și MAMĂ sunt plecați peste hotare în căutarea unui job mai bun sau a unei vieți mai bune au fost reflectate astăzi, 24 octombrie 2022, într-un spectacol inedit pe scena Centrului Raional de Cultură „Andrei Suruceanu”.

Evenimentul a adunat sala arhiplină, iar principalii spectatori au fost elevii instituțiilor de învățământ din raionul și municipiul Orhei. 

Acesta face parte din proiectul Socio-Cultural „Singur Acasă” care a debutat în luna aprilie cu un concurs de eseuri și poezii ale copiilor, ca mai apoi, după organizarea unui laborator de creație, cele mai emoționante eseuri și poezii să se regăsească într-o carte editată cu suportul proiectului. Câte o Diplomă de Participare și câte un exemplar de carte, au primit pedagogii implicați în procesul organizațional, dar și elevii din raionul Orhei care s-au alăturat concursului. Deținătorii premiilor mari au primit și daruri din partea partenerilor Proiectului, iar gala de premiere a culminat cu spectacolul „Scrisori către mama şi tata” în prestația actorilor Teatrului „Guguță”. 

Tatiana Platon, vicepreședintele raionului Orhei responsabilă de domeniul „CULTURĂ” a remarcat faptul că știe din propria experiență ce înseamnă să fii departe de casa părintească, dar potrivit dumneaei, uneori viața îți oferă și surprize. Una din cele mai plăcute surprize pe care le poate obține fiecare este reîntoarcerea acasă, la familie, la casa părintească, la plaiul natal. Anume asta o dorește tuturor concetățenilor noștri, cel puțin celor ale căror copii cresc fără de căldura și sprijinul unuia sau a ambilor părinți. 

Regizoarea spectacolului, inițiatoarea proiectului, Alina Lungu-Țurcanu a mulțumit tuturor participanților la concursul de eseuri și poezii pentru sinceritatea descrisă și așternută citeț pe foaie, iar partenerilor proiectului pentru efortul depus în sensibilizarea opiniei publice și a structurilor de Stat asupra problemei migrării populației, dar și a trăirilor copiilor rămași fără părinți din cauza acestui fenomen.

Imagini Foto
Distribuie