Mesaj de felicitare cu prilejul Sărbătorii Naționale „Ziua Limbii Române”

Dragi orheieni, Locuitori și oaspeți ai raionului și municipiului Orhei

În acest minunat sfârșit de august, ne unim cu bucurie și mândrie pentru a aduce un omagiu Limbii Române - simbol al identității noastre care ne definește ca neam și popor!

Alături de Independență, unde libertatea, suveranitatea și valorile democratice sunt, sau cel puțin ar trebui să fie temeliile solide ale societății noastre, Ziua Limbii Poporului nostru celebrează graiul matern, slova strămoșilor și autenticitatea comunității noastre. 

Avem privilegiul de a trăi într-o țară a păcii și a libertății de a comunica în limba noastră maternă, păstrând astfel cultura și patrimoniul inestimabil al poporului nostru. 

Consider un drept fundamental al fiecărui cetățean de a comunica și de a se exprima liber în limba maternă și în acest context, chiar nu vin să judec nici pe cei care pun accent pe graiul moldovenesc sau limba română, îmi exprim respect și pentru cetățenii țării care istoric își continuă rădăcinile strămoșești pe acest teritoriu, chiar dacă se trag din neamul bulgar, rus, ceh, ucrainean, evreiesc sau oricare alt popor.

Chem și pe această cale să demonstrăm unitate și respect reciproc, deoarece diversitatea aduce după sine o gamă de culori care doar îmbogățesc tezaurul nostru cultural, aduc oportunități pentru întreaga comunitate a Republicii Moldova și a spațiului nostru balcanic, cu istoria sa bogată.

Să nu uităm niciodată că viitorul țării noastre depinde de contribuția fiecărui cetățean, indiferent de naționalitatea sa, iar dragostea și devotamentul pentru patrie trebuie să ne motiveze în tot ceea ce facem pentru ca poporul moldovenesc să se bucure de progres, bunăstare și pace!

 

La mulți ani, Republica Moldova! 

La mulți ani, dragi concetățeni!

Cu drag,

Dinu ȚURCANU 

Președintele Raionului Orhei

Distribuie