Mesajul Președintelui Raionului Orhei cu prilejul Zilei Naționale a Culturii
Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Culturii. Este ziua când ar trebui să aducem un omagiu celor care și-au dedicat și care își dedică viața păstrării și promovării tezaurului nostru cultural care ne definește ca neam și stă la baza comunității noastre.
În postura mea de Președinte al Raionului Orhei, dar și în cea de cetățean al Republicii Moldova, vreau să-mi exprim toată admirația față de cei care pun umărul la păstrarea și promovarea culturii! În acest context, vreau să vă asigur de faptul că alături de echipa pe care o reprezint înțeleg prea bine cu câte greutăți și provocări vă întâlniți. Cunosc despre presiunile cărora sunt supuși oamenii din domeniu, mai ales în ultima perioadă.
Recent am aflat că Meșterii populari nu vor mai avea ocazia să-și realizeze lucrările pe bază de patentă, iar artiștii care doresc să evolueze pe scenele din raionul și municipiului Orhei sunt avertizați și „îndemânați cu insistență” să renunțe la concertele planificate la OrheiLand sau chiar și cele organizate cu prilejul Hramului Municipiului Orhei, ca în cazul artistului român Smiley, sau a numeroșilor artiști autohtoni.
Nu este ușor nici celor care activează în alte ramuri, precum celor din mediul academic și științific despre care reputatul Academician Mihai Cimpoi a scris că este într-o stare dezastruoasă. În scrisoarea sa deschisă adresată Maiei Sandu, academicianul a menționat că aparatul prezidențial e un fel de „Castel al marelui scriitor Franz Kafka - cu porți de nedeschis”, iar atitudinea autorităților centrale influențează cultura noastră mai distructiv decât pe timpul regimului totalitar comunist. Mihai Cimpoi a făcut un apel public prin care cere să se oprească amenințările cu eliberare și maltratarea cu ordine de tot felul și acțiuni de strămutare dintr-o clădire în alta, lipsind savanții de spațiul necesar și punând în pericol existența Arhivei de Folclor și a celei de prețioase materiale eminescologice.
Academicianul a recunoscut că nu este un naiv care să creadă că scrisoarea sa va avea vreun efect pozitiv și că urmează imediat restabilirea sistemului de cercetare și schimbarea atitudinii oficialităților față de cultură și știință, dar totodată Mihai Cimpoi și-a exprimat încrederea că doar în conlucrare cu oamenii de cultură și știință se pot aduce soluții pentru a face față provocărilor, crizelor existente.
În susținerea tuturor oamenilor care și-au dedicat și își dedică viața păstrării și promovării potențialului cultural al neamului nostru, din numele colegilor din cadrul Consiliului Raional Orhei, al echipei din cadrul Secției Raionale de Cultură, din numele primarilor și aleșilor locali, dar și al echipei parlamentare a Partidului Politic „ȘOR”, vin și pe această cale să vă mulțumesc pentru activitatea care o desfășurați și reiterând întreaga noastră susținere Vă urez de multă forță și curaj pentru a înfrunta toate obstacolele și, indiferent de ramura în care activați, să aveți parte în continuare de noi realizări, noi performanțe și noi împliniri!
Noi însă, ne asumăm angajamentul de a sprijini în continuare proiectele culturale cu aceiași ardoare precum am desfășurat în vara anului trecut prima ediție națională a Festivalului Chitarelor (www.chtara.md), organizat în cinstea orheianului nostru Iurie Sadovnic, dar și altor evenimente culturale de importanță locală și regională prin care ne-am străduit să fim alături de sufletul fiecărui orheian, fiecărui oaspete al raionului și municipiului Orhei, dar și al tuturor reprezentanților domeniului vast care cuprinde o multitudine de ramuri care prin diversitatea sa alcătuiesc un tot întreg al Tezaurului Nostru Cultural.
La mulți ani, dragii noștri!
Cu deosebit respect,
Dinu ȚURCANU
Președintele Raionului Orhei