Mesajul președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, cu prilejul Zilei Lucrătorului din Agricultură şi Industria Prelucrătoare

Stimați agricultori, producători agricoli și angajați ai sectorului agroindustrial!

Tradițional, în ultima zi de Duminică a lunii noiembrie, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Profesională a Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare. Cu acest prilej vin și pe această cale să vă transmit cele mai sincere urări de bine și multă forță pentru a trece cu brio prin perioada dezastruoasă în care a fost adus sectorul agroindustrial din țara noastră. 

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume și să recunoaștem că ați rămas total abandonați de susținerea Autorităților Publice Centrale, care sunt din ce în ce tot mai indiferenți de soarta producătorilor agricoli. 

Producătorul local nu mai este protejat, iar produsele acestuia în mare măsură sunt înlocuite cu produse de o calitate dubioasă, importate din tot restul lumii, numai nu din raioanele țării – ceea ce logic ar trebui să fie reglementat de cadrul Legal prin Legea Achizițiilor Publice care ar trebui să prevadă ca prioritatea achiziționării produselor agricole să fie dată celor autohtone. 

Chiar dacă recolta anului curent însumă un rezultat frumos și ne face să fim mândri de străduința agricultorilor noștri locali, care știu să pună accent nu doar pe cantitate, dar și pe calitatea acesteia, suntem conștienți de faptul că Republicii Moldova îi lipsește industria prelucrătoare în agricultură, iar micii producători existenți sunt lipsiți de subvenții sau puținii bani care ajung la ei sunt rupți din toate părțile prin diferite taxe impuse și cheltuieli adiacente care apar și se măresc de pe zi ce trece. 

Această zi este o ocazie în plus de a vă aduce un omagiu și de a vă mulțumi tuturor pentru munca asiduă pe care o depuneți. Vreau să vă asigur că, cel puțin conducerea raionului Orhei, alături de echipa Partidului Politic „ȘOR” încearcă pe toate căile posibile de a vă veni în ajutor.  În acest sens, consider oportun de a da drept exemplu străduințele noastre de a re-deschide pentru câțiva producători agricoli din raionul Orhei,  piața de export în Federația Rusă. 

Tindem să dezvoltăm relațiile bilaterale cu toți potențialii parteneri de dezvoltare, deoarece credem că doar așa vom reuși să convingem tânăra generație să rămână în țară, să motivăm producătorii noștri agricoli să producă în continuare și să dăm o nouă viață sectorului agroindustrial din raionul Orhei și Republica Moldova.

Din numele conducerii raionului Orhei, dar și a tuturor orheienilor, Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți și Vă dorim mulți ani îmbelșugați, stimați agricultori și reprezentanți ai industriei prelucrătoare!

Cu deosebit respect,
Dinu ȚURCANU
Președintele Raionului Orhei

Distribuie