Ministrul Finanțelor, invitat la Orhei să clarifice situația în privința finanțării școlilor

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, îl invită pe ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, la o discuție cu primarii și managerii instituțiilor publice, pentru a face claritate în privința politicilor de finanțare. Într-o adresare video pe Facebook, el a salutat vizita de săptămâna trecută la Orhei a ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu, deși a recunoscut că aceasta a fost nu tocmai constructivă.

Dinu Țurcanu a menționat că va expedia și o scrisoare oficială Guvernului, prin care îi invită și pe ceilalți miniștri să vină la Orhei și să discute față în față cu factorii de decizie locali. 

„Săptămâna trecută, Consiliul raional Orhei a avut onoare să găzduiască o ședință comună a ministrului Mediului, doamna Iuliana Cantaragiu, cu primarii și reprezentanții administrației raionale din Orhei. Deși discuțiile au fost mai mult în contradictoriu și nu s-au soldat cu identificarea unor soluții viabile pentru problemele existente, am salutat deschiderea și curajul doamnei ministru de a se întâlni tête-à-tête cu reprezentanții autorităților locale. Asta în condițiile în care, până acum, dialogul dintre puterea locală și cea centrală a fost practic inexistent. În acest context, ne-am bucura să constatăm o schimbare de atitudine în direcția respectivă și să credem că această practică va fi preluată și de alți miniștri ai actualului Guvern”, se spune în scrisoarea adresată cabinetului de miniștri. 

Președintele raionului Orhei a menționat că ar prefera, în primul rând, să-l aibă ca oaspete pe ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, în condițiile în care există o serie întreagă de întrebări la care doar el poate oferi răspuns.

„Cea mai stringentă problemă ar fi situația catastrofală în care se află instituțiile publice, școlare, preșcolare, cu menire socială, casele de cultură, atunci când este vorba despre plata facturilor la energia electrică, energia termică și altele. Știm că Parlamentul a făcut deja rectificări la bugetul de stat, însă pentru noi nu este clar ce se întâmplă cu banii pe care i-au optimizat instituțiile școlare pentru a-și achita facturile și pe care Ministerul Finanțelor nu i-a luat în calcul când a rectificat bugetul. Precizez că este vorba despre aproximativ 5 milioane de lei, bani care, în urma rectificărilor la bugetul de stat, nu se regăsesc în aceste alocații bugetare”, a spus Dinu Țurcanu. 

El a mai adăugat că, în cadrul acestei vizite, ar fi binevenită și prezența ministrului Educației, în contextul în care există și alte subiecte de discutat cu privire la situașia din învățământ. 

„Reiterăm poziția noastră că suntem foarte deschiși la colaborare și comunicare. Le garantez domnilor miniștri că vom avea o discuție constructivă, cu prezența tuturor primarilor din raionul Orhei, a managerilor din instituțiile de învățământ, pentru ca să avem un schimb de opinii și o claritate privind perioada care urmează”, a mai declarat președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu.

FB LIVE: https://www.facebook.com/raionulorhei/videos/1445826082515319 

Imagini Foto
Documete atașate

INVITAȚIE

Fișier .PDF, 826.23 KB
Distribuie