Noi Oportunități Transfrontaliere de Dezvoltare și Finanțare în Domeniul Culturii

În perioada 28-30 iulie curent, municipiul Iași, România, a găzduit Forumul Cultural Transfrontalier la care au participat peste 60 de delegați din România, Ucraina și Republica Moldova – inclusiv reprezentanți al raionului Orhei.

Scopul Forumului constă în consolidarea relațiilor interinstituționale pentru a onora fondul cultural, istoric și social comun pentru cele trei țări prin elaborarea unui portofoliu de proiecte culturale transfrontaliere în cadrul Programului Operațional Comun „România – Republica Moldova – Ucraina 2021-2027”, cu ulterioara implementare a acestora.

La Forumul Cultural Transfrontalier sus menționat, Consiliul Raional Orhei a fost reprezentat de către vicepreședintele raionului Orhei, responsabilă de domeniile Cultură și Asistență Socială, doamna Tatiana Platon și Directorul Centrului Raional de Cultură „Andrei Suruceanu”, Artistul Emerit al Republicii Moldova, domnul Avelin Tabarcea. 

Printre oficialii părții române care a găzduit desfășurarea Forumului Cultural Transfrontalier au fost Președintele Consiliului Județean Iași, dl Costel Alexe, Secretarul de Stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova, dl Adrian Dupu, Secretarul de Stat în Ministerul Culturii, dl Liviu Brătescu și alții.

În cadrul evenimentului, discuțiile s-au centrat pe oportunități și soluții de colaborare transfrontalieră în domeniul cultural și s-au încheiat cu semnarea unei rezoluții comune în acest sens.

Menționăm că unul dintre obiectivele majore ale conducerii raionului Orhei care și le-a propus spre realizare este dezvoltarea sectorului de turism prin promovarea potențialului natural, istoric și cultural al raionului Orhei. În acest sens au fost implementate mai multe proiecte de reabilitare și dezvoltare a infrastructurii, inclusiv a traseelor turistice. Cel mai recent și unul din cele mai grandioase proiecte în acest sens este conectarea cu drum asfaltat a centrului raional cu localitățile din raza raionului Orhei situate pe malul râului Nistru prin extinderea traseului din satul Susleni spre comuna Jora de Mijloc.

Imagini Foto
Distribuie