Parada „Mândru-i Portul Orheian”, eveniment cultural de amploare desfășurat în orașul Orhei

Zi plină de emoții și voie bună la Orhei, de Duminica Mare. Zeci de formații artistice din tot raionul și sute de locuitori ai municipiului, printre care conducerea primăriei și raionului, primari din mai multe localități, au participat la parada „Mândru-i Portul Orheian”. Manifestarea culturală scoate în evidență unul dintre cele mai frumoase și vechi simboluri ale neamului nostru - portul tradițional.

Îmbrăcați în straie naționale, pe ritmuri de muzică populară, oamenii au mers prin centrul municipiului Orhei, spre Piața Vasile Lupu, unde a avut loc evenimentul. Participanții la manifestarea culturală au fost felicitați de conducerea raionului și municipiului.  

„Cultura și istoria sunt parte a dăinuirii noastre ca neam. Portul național este, poate, esența și în el se regăsește toată istoria și tradiția noastră. Obligația noastră este să ducem mai departe ceea ce ne-au lăsat moșii și strămoșii noștri. Să învățăm să păstrăm, să transmitem, să învățăm să iubim, să iertăm, să învățăm să mergem la biserică și să le transmitem copiilor noștri tot frumosul lăsat de înaintașii noștri”, a afirmat Dinu Țurcanu, președintele raionului. 

„Multă lume cunoaște că, la Primăria Orhei, fiecare zi de vineri este ziua portului național. Îndemn fiecare orheian să aibă o zi în care să poarte haine naționale. Este important să le transmitem urmașilor noștri această tradiție. Mă bucur să văd aici adunați reprezentanții mai multor generații de orheieni îmbrăcați în ii și straie naționale”, a menționat primarul Pavel Verejanu. 

La Orhei, portul popular a fost mereu la el acasă, iar obiceiurile au fost puse mereu în capul mesei. 

„Straiele naționale sunt un act de identitate, un document artistic. Meșterii populari au depus o muncă enormă pentru a repune în circuit valoarea portului național. Ne mândrim și pentru faptul că a fost definitivat și dosarul „Cămașa cu altiță” pentru ca să fie inclusă în lista patrimoniului imaterial al UNESCO, fapt ce ne responsabilizează”, a anunțat Ecaterina Popescu, membră a Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, director al Centrului Artă rustică din Clișova Nouă. 

Evenimentul cultural „Mândru-i Portul Orheian” a găzduit un splendid spectacol de dans și muzică populară ale artiștilor și formațiilor locale, un Târg al Meșterilor Populari și un Târg al Producătorilor Autohtoni, expoziții și centre de master class pentru toate categoriile de vârstă. Invitata specială a evenimentului este cunoscuta interpretă de muzică populară Adriana Ochișanu.

Imagini Foto
Distribuie