Parteneriatele transfrontaliere - oportunități pentru dezvoltarea raionului Orhei!

Atragerea investițiilor și crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor, în special bazate pe procesul de producere, este una din prioritățile care și le-a trasat conducerea raionului Orhei în frunte cu domnul Președinte al raionului, Dinu Țurcanu și echipa sa.

Pentru realizarea acestui obiectiv major asumat de conducerea raionului Orhei, în scopul realizării unui schimb de experiență și de familiarizare cu noi practici corespunzătoare cerințelor marilor investitori străini, în perioada 26-28 septembrie, prin Dispoziția Președintelui Raionului Orhei, reprezentanții Consiliului Raional au fost delegați într-o vizită de lucru în Județul Prahova, România. 

În cadrul acesteia, delegații în frunte cu șefa Direcției Administrației Publică, Protocol și Relații cu Publicul, doamna Diana Memeț, au vizitat Parcul Industrial Ploiești – administrat integral de stat prin Consiliul Județean Prahova.
 
Acesta a fost inaugurat în 2002, iar în prezent se extinde în două localități din apropierea Ploieștiului și a atras investiții de peste 700 milioane euro, iar companiile care au venit aici au creat în total peste 7.500 de locuri de muncă. Principiul de funcționare și modalitatea atragerii investitorilor a fost descris cu lux de amănunte de către administrația Parcului Industrial Ploiești, iar cunoștințele teoretice au fost consolidate cu organizarea unei excursii de prezentare generală al complexului industrial. 

Vizita delegației orheiene a fost posibilă datorită Asociației transfrontaliere Euroregiunea Siret-Prut-Nistru care acoperă domenii variate de interes, de la economie, infrastructură, protecția mediului, turism, agricultură, dezvoltare rurală, dezvoltarea resurselor umane și servicii sociale,  până la educație, societate informațională și cultură, în concordanță cu strategiile de dezvoltare ale administrațiilor locale asociate. 

În acest context, aducem sincere mulțumiri domnului Mircea Cosma, Director Executiv al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru și președinte al Societății „Mihai Viteazul” Ploiești pentru familiarizarea reprezentanților Consiliului Raional Orhei atât cu Parcul Industrial Ploiești, cât și cu centrele de agrement și culturale de menire socială din raza Județului Prahova - printre care Parcul Bucov „Constantin Stere” și complexele monastice din apropiere. 

Parcul Memorial „Constantin Stere” este întins pe o suprafață de peste 100 de hectare și adună mii de vizitatori dat fiind faptul că acesta întrunește Muzeul Memorial Constantin Stere, o Grădină zoologică, un ansamblul sculptural „Armonia Unirii” sau Aleea Scriitorilor unde sunt expuse busturile făuritorilor Marei Uniri din 1918, printre care și al basarabeanului Constantin Stere - om politic, jurist, savant și scriitor, născut la 1 iunie 1865 în satul Ciripcău, raionul Florești (atunci ținutul Soroca).

Vizita Mănăstirii Snagov - una din ctitoriile domniei târzii a lui Mircea cel Bătrân, atestată documentar în 1408 și refăcută de mai multe ori de alți domnitori, printre care și domnitorul Vlad Țepeș – a presupus donarea efigiilor din bronz a marilor domnitori sus menționați complexului monastic. Donația venită din partea Societății Cultural-Istorice "Mihai Viteazul" Ploiești s-a desfășurat în prezența președintelui SMV Ploiești, Mircea Cosma, senatorului de Prahova, doamna Laura Fulgeanu-Moagher, a președintelui Asociației Romanilor din Italia, Eugen Terteleac, a coordonatorului programului "2021 - Anul lui Vlad Țepeș", Andrei Țurcanu și a delegației Consiliului Raional Orhei în frunte cu doamna Diana Memeț. 

În urma acestui eveniment, doamna Senator Laura Fulgeanu-Moagher a invitat delegația orheiană să viziteze Senatul României, situat în vestitul „Palat al Poporului” din București, pentru inițierea unui dialog în vederea oferirii consultărilor și susținerii raionului Orhei în procesele inițiate de către administrația raionului - destinate dezvoltării social-economice prin stabilirea parteneriatelor de cooperare.

Imagini Foto
Distribuie