Președintele raionului Orhei, hărțuit de CNA, pentru că nu i-a putut oferi unui deputat PAS o sală a Centrului de Cultură, pentru o ședință de partid

Un deputat PAS folosește Centrul Național Anticorupție, pentru a-și satisface interesele de partid. Cel puțin asta rezultă dintr-o scrisoare transmisă de CNA președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, după ce acesta nu i-a putut pune la dispoziție o sală a Centrului raional de cultură din Orhei, pentru o reuniune a membrilor PAS.

Asta din cauză că acolo se desfășura, în perioada solicitată, o expoziție de pictură. 

Potrivit lui Dinu Țurcanu, în urmă cu trei săptămâni, pe adresa Consiliului Raional Orhei, a parvenit o scrisoare din partea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Mariana Cușnir, care cerea să-i fie oferit un spațiu, în incinta Centrului raional de Cultură „Andrei Suruceanu” din Orhei, și anume sala mică de la etajul doi, ca să organizeze acolo o întâlnire de partid. În scrisoare se menționa  că evenimentul este unul politic, iar cheltuielile logistice urmau să fie din contul PAS. 

În răspunsul său, președintele raionului Orhei i-a adus la cunoștință deputatului PAS că, în ziua respectivă, sala respectivă este indisponibilă, deoarece acolo se desfășura o expoziție a pictorului orheian Andrei Suruceanu. La scurt timp, a primit o altă scrisoare, de această dată din partea Centrului Național Anticorupție, semnată de șeful interimar al Direcției teritoriale Centru. Acesta îi cerea să-i prezinte, în termeni restrânși, programul cultural-artistic al Centrului raional de Cultură „Andrei Suruceanu” din Orhei și, mai exact, să explice ce anume are loc în sala cerută anterior de deputatul Mariana Cușnir.

„Întrebarea firească pe care ne-am adresat-o este dacă ofițerul CNA a făcut această solicitare la rugămintea insistentă a doamnei deputat și, dacă da, ce treabă are această instituție cu evenimentele de partid organizate de deputații PAS? De când CNA se ocupă cu rezervarea sălilor pentru sindrofiile politice ale celor de la putere? Pe de altă parte, ce treabă are Centrul Național Anticorupție cu agenda cultural-artistică a raionului Orhei? CNA luptă cu corupția, din câte știm, inclusiv sau, mai ales, cu corupția din vârfurile puterii. Adică exact din zona în care se află doamna deputat din PAS”, se menționează într-o postare pe pagina de Facebook a Consiliului Raional Orhei. 

Potrivit autorităților raionale, în situația în care un deputat PAS îi cere CNA să-i pună la respect, din cauza că nu i-au făcut pe plac, asta înseamnă abuz de putere, ingerință în justiție, trafic de influență și utilizarea instituțiilor de drept în interes politic și de partid, delicte prevăzute expres în Codul de Procedură Penală.

„Regretul meu este că marea luptă cu corupția, trâmbițată de actuala guvernare, este nu este altceva decât o aparență. Nu-i invidiez deloc pe ofițerii anticorupție, care se află sub o presiune politică clară. Îi recomand doamnei deputat Cușnir și tuturor celor interesați să nu mai folosească instituțiile de forță, atunci când au nevoie de o informație. Noi vi le punem la dispoziție direct, așa cum ne obligă legea”, a declarat președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, într-un live pe Facebook.

FB LIVE: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=742137200307398&id=100069168812701 

Imagini Foto
Distribuie