Primarii Partidului „ȘOR” din comunele Cucuruzeni și Morozeni au anunțat care sunt proiectele prioritare pentru 2021

Anul 2021 va fi dedicat renovării infrastructurii rutiere în comunele Cucuruzeni și Morozeni din raionul Orhei, însă, concomitent, vor fi derulate alte proiecte importante cum ar fi gazificarea și construcția apeductelor și a sistemelor de canalizare.

Despre prioritățile pentru 2021 au discutat primarul comunei Cucuruzeni, Ilie Pranețchii, și cel al comunei Morozeni, Igor Țurcan, în cadrul emisiunii „Ora locală” de la Orhei TV.

La finele anului 2020, liderul Partidului „ȘOR”, deputatul Ilan Șor a anunțat că, prioritar, primarii vor trebui să contribuie la implementarea proiectelor privind infrastructura rutieră. O parte dintre drumurile locale din Cucuruzeni au fost renovate, înainte de termenul planificat, în 2020, însă în acest an vor continua să fie asfaltate.

„Vom decide cu localnicii care drumuri vor fi reparate și în care mahalale vor fi făcute drumuri noi, anume în anul 2021. La Cucuruzeni sunt o sumedenie de drumuri cu pante. Soluția e drumul betonat. Ne gândim să testăm o porțiune la Cucuruzeni, așa cum s-a făcut în municipiul Orhei”, a spus primarul Pranețchii.

Iar în comuna Morozeni, în acest an ar putea începe un proiect mai mare de reparație a drumurilor. Din totalul celor 25 de kilometri de drumuri din comună, mai bine de jumătate au fost renovați anul trecut.

„În 2021 planificăm să ne axăm prioritar pe infrastructura rutieră. Am depus la AIPA un proiect investițional ce ține de modernizarea comunei Morozeni. Și datorită acestui proiect, în jur de un kilometru de drum va fi construit în satele Morozeni și Breanova”, a spus Igor Țurcan.

Comuna Morozeni ar putea fi conectat și la un sistem regional de canalizare în cadrul unui alt proiect. „Oamenii își doresc sistem de canalizare și îmi propun ca în perioada 2021-2022 să fie realizat acest proiect”, a spus primarul.

În schimb, autoritățile din comuna Cucuruzeni vor să obțină fonduri de cel puțin 100.000 de lei pentru un proiect ce ține de construcția unui sistem de aprovizionare cu apă. Tot în acest an, ar putea începe și un proces amplu de gazificare a celor două localități.

„Pentru 2021-2023, Consiliul Raional Orhei a planificat pentru noi un milion de lei pentru gazificare. Acum are loc depunerea în masă a cererilor cetățenilor de conectare și sperăm să obținem cât mai rapid subvențiile, ca să începem neîntârziat proiectul”, a menționat Ilie Pranețchii, subliniind că acest lucru a fost posibil datorită echipei Partidului „ȘOR” care conduce Consiliul Raional, dar și a lui Ilan Șor.

Potrivit lui, într-o lună va fi conectat la rețeaua de gaze Centrul de Sănătate care a fost renovat din banii oferiți de Consiliul Raional Orhei. Autoritățile din Cucuruzeni depun eforturi să deschidă și o farmacie socială.

Iar Primăria comunei Morozeni a redobândit avizul de racordare la gazoduct.

„Până în 2023, voi face tot posibilul ca cele două localități din comună să fie gazificate”, a dat asigurări primarul Igor Țurcan.

Cei doi primari au vorbit la „Ora locală” despre mai multe realizări în comunele pe care le conduc, inclusiv despre proiectele echipei lui Ilan Șor, cum ar fi terenurile de joacă pentru copii, implementarea proiectelor privind iluminatul public stradal. De asemenea, cei doi aleși locali au discutat despre dinamizarea vieții culturale și sportive în satele din componența comunelor.

Imagini Foto
Distribuie