Primul Laborator de Alfabetizare Digitală din Republica Moldova - lansat la Orhei

Astăzi, 08 decembrie 2021, în incinta Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici” s-a desfășurat evenimentul de lansare a Primului Laboratorului de Alfabetizare Digitală din Republica Moldova destinat în mare măsură îmbunătățirii cunoștințelor digitale a comunității romilor.

Alături de partenerii Proiectului, la eveniment au participat și reprezentanții Administrației Publice Locale în persoana domnului Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, domnului Pavel Verejanu, Primarul municipiului Orhei, doamna Tatiana Platon, vicepreședintele raionului Orhei, responsabilă de domeniile Cultură și Asistență Socială, precum și reprezentanții Primăriilor Seliște și Ciocâlteni.  

Laboratorul de Alfabetizare Digitală a fost implementat cu implicarea Consiliului Raional Orhei și a angajaților Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici”, iar realizarea acestuia a fost susținută de Fundația Terre des hommes - Moldova  în cadrul proiectelor „ChildHub” cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare. Printre parteneri se enumeră și reprezentanții „Regiunea Dunării” care optează pentru îmbunătățirea incluziunii și împuternicirii comunităților de romi – „Dream Road” cu suportul Programului Transnațional „Dunărea”.

Laboratorul sus menționat reprezintă un spațiu de învățare deschis, accesibil, dotat cu echipament tehnic, care promovează și asigură alfabetizarea digitală a beneficiarilor din categoriile social vulnerabile, inclusiv beneficiari de etnie romă, astfel încât aceștia să dobândească competențe digitale și de comunicare necesare pentru a-și spori șansele de educație și angajare în câmpul muncii.

Domnul Dr. Ion Duminică - directorul executiv AO „Porojan” – unul din invitații de onoare ai evenimentului, a apreciat înalt efortul depus de Consiliul Raional Orhei și Biblioteca Publică Raională „Alexandru Donici” în vederea atragerii Proiectului pentru a fi implementat la Orhei. Astfel, potrivit domnului Doctor în Știință, comunitatea romă din raionul Orhei va avea noi oportunități de dezvoltare personală, iar ceilalți membri ai comunității vor avea ocazia de a cunoaște mai bine membrii comunității de etnie romă și potențialul lor bogat intelectual și cultural.

Menționăm că, programul instruirilor derivă din necesitățile membrilor comunității și este coordonat cu persoanele care manifestă interes pentru aceste instruiri – indiferent de apartenența etnică sau alte criterii.

Imagini Foto
Distribuie