Proiecte europene la Orhei. Administrația raionului a participat la o masă rotundă privind relațiile moldo-comunitare, alături de reprezentantul Delegației UE în Moldova

Rolul Asistenței Uniunii Europene în dezvoltarea raionului și municipiului Orhei a fost discutat în cadrul unei mese rotunde, care s-a desfășurat în incinta Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici” din Orhei.

La eveniment au participat președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, vicepreședintele Tatiana Platon, primarul Pavel Verejanu, precum și șefii direcțiilor de resort. La discuții a mai fost prezent și Ghenadie Cojocaru, coordonatorul de rețea a Centrelor de Informare UE și a „Euro-Club”-urilor care activează pe teritoriul Republicii Moldova. 

În luarea sa de cuvânt, șeful administrației raionale din Orhei, Dinu Țurcanu, a subliniat importanța colaborării cu instituțiile europene, pentru dezvoltarea comunităților din țara noastră. Potrivit lui, relațiile cu instituțiile din spațiul comunitar trebuie să fie dinamice și constructive, iar programele lansate anterior de Ilan Șor, rămân o prioritate pentru actuala administrație. Mai mult, el a amintit că a efectuat anterior un stagiu de instruire la Parlamentul European, iar experiența acumulată îl ajută la buna administrare a raionului Orhei. 

„Nu putem rata asemenea oportunitate inclusiv din perspectiva că Republica Moldova face parte din spațiul geografic european și asta ne motivează să intensificăm relațiile de cooperare cu țările membre UE și instituțiile care reprezintă Uniunea Europeană în Republica Moldova. Vreau să menționez că Uniunea Europeană rămâne un model de dezvoltare pentru noi. Consiliul Raional Orhei și eu personal manifestăm deschidere totală pentru o bună colaborare cu Uniunea Europeană și organizațiile care o reprezintă, deoarece viziunile noastre de dezvoltare comunitară coincid. Mă bucur că tinerii noștri, în special, împărtășesc această viziune și au confirmat-o pe 9 mai, când am organizat o festivitate frumoasă cu prilejul Zilei Europei, în parcul municipal „Ivanos” din Orhei”, a spus Dinu Țurcanu. 

La rândul său, vicepreședintele raionului, Tatiana Platon, care a trăit mulți ani în Italia și a activat în diverse structuri europene, a făcut o trecere în revistă a proiectelor transfrontaliere realizate la Orhei, inclusiv centrele de plasament pentru bătrâni și persoanele neajutorate, deschise în acest raion cu suport european, și le-a mulțumit partenerilor occidentali pentru susținere. 

„Raionul Orhei valorifică, de fiecare dată, orice oportunitate venită din partea Uniunii Europene. Ne bucurăm să aplicăm la toate proiectele oferite de comunitatea europeană, prin intermediul instituțiilor care o reprezintă la nivel oficial pe teritoriul Republicii Moldova”, a menționat vicepreședintele raionului Orhei.    

Ghenadie Cojocaru, coordonatorul Centrelor de Informare UE, care activează sub egida Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a mulțumit autorităților publice locale pentru deschidere la dialog și cooperare. El a menționat că Raionul Orhei este un partener de încredere în procesul de implementare a proiectelor europene, fie că este vorba despre proiecte sociale, de dezvoltare economică sau de reabilitare a infrastructurii și a instituțiilor publice.

Euro Cluburile și Centrele de Informare ale Uniunii Europene (CIUE) reprezintă o rețea extinsă de comunicare, în privința programelor de finanțare ale UE pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Acestea asigură suport informațional și contribuie la promovarea principiilor europene de dezvoltare pe diverse direcții: politici, cadru instituţional, programe comunitare, relații de vecinătate etc.

Precizăm că, începând cu anul 2015, odată cu alegerea lui Ilan Șor în funcția de primar de Orhei, acest oraș a intrat într-un proces amplu de transformare. A fost implementat un program vast de dezvoltare a infrastructurii conform celor mai înalte standarde europene, și au fost puse în practică un șir de proiecte cu menire socială, așa cum se practică în spațiul comunitar. Echipa Partidului „ȘOR”,  care conduce și în prezent administrația municipală și raională, dezvoltă în continuare proiectele europene lansate de Ilan Șor, atât în municipiu, cât și în întreg raionul Orhei. În mai multe rânduri, Ilan Șor, liderul Partidului „ȘOR”, a menționat că cea mai sigură cale de apropiere de spațiul civilizațional european este implementarea acestui model de dezvoltare în țara noastră.

Imagini Foto
Distribuie