Promovarea Tradițiilor - datoria fiecăruia dintre noi față de străbuni!

Sub intonarea cântecelor populare în prestația colectivelor artistice din cadrul Centrului Raional de Cultură „Andrei Suruceanu“, conducerea raionului și municipiului Orhei a fost prezentă la prima ediție a festivalului teatralizat ”Un vin bun și o vorb-aleasă ne fac viața mai frumoasă”.

Evenimentul organizat în premieră a întrunit un număr limitat de invitați, datorită restricțiilor epidemiologice existente.

Acesta s-a desfășurat în incinta „Muzeului Satului Moldovenesc“ din cadrul Centrului Raional de Cultură și a readus în atenția autorităților publice locale importanța promovării tradițiilor strămoșești și a îndeletnicirilor buneilor noștri, inclusiv stoarcerea strugurilor din care, din cele mai vechi timpuri, poporul nostru a obținut cel mai gustos și vestit vin din toată zona balcanică.

Festivalul organizat pe principiul interacțiunii cu spectatorul, a presupus implicarea vizitatorilor în toate etapele seratei, începând cu dansul horelor, purtarea hainelor populare până și trasul la teasc care s-a desfășurat pe viu sub formă de clacă sau șezătoare cum i se mai spune în popor.

Doamnele au avut ocazia de a croșeta și împleti, precum și de a găti aluatul pentru plăcinte, iar domnii oficiali, de rând cu administrația Centrului Raional de Cultură au scurs mustul și au bătut horele fiind susținuți de colectivele locale de dansatori.

Evenimentul a fost oficializat de prezența domnului Pavel Verejanu, Primarul Municipiului Orhei, al doamnei Tatiana Platon, vicepreședinta raionului Orhei responsabilă de domeniul Cultură, precum și a vicepreședinților raionului Orhei Victor Perțu, Irina Bogaciuc, Marina Cravcenco, viceprimarii municipiului Orhei Valerian Cristea, Anastasia Țurcanu și Șefa Direcției Administrație Publică Relații cu Publicul și Protocol, doamna Diana Memeț.

La finalul evenimentului, doamna Tatiana Platon, vicepreședinta raionului Orhei responsabilă de domeniul Cultură a mulțumit oaspeților pentru prezență și colectivului Centrului Raional de Cultură sub conducerea domnului Director Avelin Tabarcea, Artis Emerit al Republicii Moldova, pentru implicare și bună desfășurare a evenimentului.
Totodată, doamna vicepreședinte a îndemnat pe fiecare să promoveze cultura autentică care tot mai mult este înlocuită de elementele inovative precum etno și folkul. ”Mereu a fost loc pentru mai bine, dar tezaurul străbunilor trebuie valorificat și transmis intact în timp următoarelor generații!” – a remarcat Tatiana Platon.
 
Imagini Foto
Distribuie