Raionul Orhei se Înfrățește cu Județul Iași

Raionul Orhei își recapătă statutul său istoric de un important centru economic, cultural și strategic, atât din punct de vedere al infrastructurii, turismului, cât și al oportunităților care se deschid! Acest lucru se datorează inclusiv stabilirii unor relații de cooperare și parteneriat în vederea dezvoltării regionale și a implementării proiectelor de importanță socială.

Unul din mecanismele care consolidează intenția de cooperare a două sau mai multe unități administrative este Acordul de Înfrățire, iar de oportunitățile pe care acesta le oferă se bucură în egală măsură cetățenii ambelor părți semnatare. 

Având în vedere caracterul special al relațiilor dintre România și Republica Moldova, conferit de comuniunea de limbă, istorie, cultură și tradiții, în spiritul fructificării bunelor relații de colaborare dintre raionul Orhei și județul Iași, Președintele Raionului Orhei, dl Dinu ȚURCANU a înmânat omologului său, Costel ALEXE, o Scrisoare de Intenție prin care a confirmat dorința conducerii raionului Orhei de a pune bazele unui nou început în relațiile noastre de prietenie și cooperare prin înfrățirea Raionului Orhei cu Județul Iași. 

Evenimentul s-a desfășurat în contextul vizitei Președintelui Raionului Orhei la Forumul Transfrontalier organizat de Consiliul Județean Iași. 

Potențialul ACORD DE ÎNFRĂȚIRE ar pune în practică mai multe inițiative ambițioase de care vor beneficia cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv ar dinamiza procedura de inaugurare a extensiei Universității „A.I. Cuza” din Iași în raionul Orhei. Acest proiect din domeniul educației, la moment constituie o prioritate pe agenda de lucru a conducerii raionului Orhei, dar și o oportunitate deosebită pentru mii de tineri basarabeni care nu au posibilitatea de a merge în România pentru a beneficia de cunoștințele oferite de specialiștii prestigioasei Universități ieșene. 

Inițiativa conducerii Raionului Orhei a fost salutată și apreciată de conducerea Județului Iași, iar pentru a fi respectată toată procedura juridică conform protocolului internațional, Scrisoarea de Intenție urmează a fi examinată de Consilierii Județului Iași și ulterior supusă votului care, cu siguranță va marca istoria ambelor regiuni și va simboliza o nouă etapă de cooperare la cel mai înalt nivel!

Să fie cu Doamne Ajută și într-un ceas bun!

Distribuie