Sărbătoare în inima Moldovei. Orașul Orhei își celebrează Hramul!

Orașul Orhei a îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare. Astăzi, în această localitate din inima Moldovei este celebrat Hramul, cea mai importantă zi din an. Cu această ocazie, a fost organizată o ceremonie festivă, la care au participat înalte oficialități și oaspeți de onoare.

Din cauza crizei pandemice, autoritățile locale au ales ca, în acest an, evenimentele dedicate Zilei Orașului, să nu aibă un caracter de masă, pentru a evita răspândirea virusului. Totuși, locuitorii din Orhei, dar și toți doritorii pot urmări ceremonia festivă și alte puncte din program în regim online.

Evenimentele au debutat, în această dimineață, cu Sfânta Liturghie la Catedrala din Orhei, care poartă hramul Sfântului Dumitru, ocrotitorul orașului. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Arhiepiscopul Nicodim și Episcopul Siluan.
 
Ulterior, autoritățile municipale și raionale, împreună cu oaspeții prezenți la sărbătoare, printre care și deputații fracțiunii Partidului „ȘOR”, au depus flori la monumentul domnitorului Vasile Lupu, din Orhei. Ceremonia s-a desfășurat într-un cadru festiv, sub acompaniament de fanfară. Ulterior, pe scena amplasată în centrul orașului au urcat mai multe personalități care au adresat mesaje de felicitare. Printre vorbitori s-au numărat primarul orașului, Pavel Verejanu, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, Arhiepiscopul Nicodim, Episcopul Siluan și alte personalități prezente la ceremonie. 

Cu un mesaj de felicitare a venit și primarul de onoare al orașului, deputatul Ilan Șor. Într-o intervenție în direct, fostul edil a menționat că Orheiul rămâne proiectul lui de suflet și că va fi mereu alături de oamenii de aici. 

„Orheiul este, în prezent, cel mai frumos oraș din țară. Nu a fost simplu atunci când am venit la cârma acestui oraș. Sarcina noastră principală a fost să ne susținem și să ne dezvoltăm, astfel încât locuitorii Chișinăului să ne viziteze și să ne invidieze. Dragi orheieni, vă iubesc. Voi reprezentanți familia pentru mine. Și asta pentru că, în 2015, ați crezut în mine și mi-ați dat o șansă, de care mă mândresc și pe care o voi purta cu mine toată viața. Vă rămân îndatorat pentru toată viața. De aceea, eu voi continua să lucrez pentru dumneavoastră”, a declarat Ilan Șor. 

Cu această ocazie, Primăria i-a acordat lui Ilan Șor titlul de cetățean de onoare al Orheiului, în semn de apreciere pentru aportul substanțial pe care l-a avut și îl are în continuare la dezvoltarea orașului.

Tot în contextul festivităților de Hram, 19 cupluri din oraș, care își sărbătoresc astăzi nunta de aur, au primit daruri și urări de bine din partea autorităților. Felicitări speciale au mai primit cel mai în vârstă și cel mai tânăr cetățean al Orheiului. De asemenea, patru medici din Orhei, care s-au remarcat prin activitatea lor, au fost decernați cu diplome de merit.

Ulterior, programul a continuat cu un recital artistic, iar pe scenă a urcat Ansamblul de cântece și dansuri populare „CODRU”, din Orhei. Seara va culmina cu un concert extraordinar, susținut artiști autohtoni renumiți, în regim online. Printre ei se numără Valentim Uzun și Orchestra „Tharmis”, Lia Taburcean, Igor Cuciuc, Costi Burlacu și Corina Țepeș, orchestra Moldovlaska și Doredos.

Imagini Foto
Distribuie