Sărbătoarea Națională „Limba Noastră” marcată la Orhei

Astăzi în Republica Moldova este marcată Sărbătoarea Națională: „Limba Noastră”.

Sărbătoarea marchează una dintre obiectivele Marei Adunări Naționale din 27 august 1989 de a reveni la grafia latină, dar a început sa fie celebrată la un an de la evenimentul istoric, sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994, guvernul, a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră”, modificare determinată de prevederile art.13 din Constituția Republicii Moldova.

Anual această sărbătoare este marcată cu manifestări de înalt patriotism, consemnate prin poezie, cântec și joc, accentuând importanța patrimoniului cultural și al tradițiilor populare.

În raionul Orhei, sărbătoarea a debutat la bustul poetului Mihai Eminescu unde pentru a aduce un omagiu prin depunere de flori s-au adunat mai mulți funcționari de Stat printre care deputații fracțiunii parlamentare ai Partidului Politic „ȘOR”, Președintele Raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu, Primarul municipiului Orhei, dl Pavel Verejanu, vicepreședinții și viceprimarii raionului și municipiului Orhei, primari ai localităților rurale, precum și un grup de consilieri locali și raionali.

În cadrul evenimentului, atât dl Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, cât și dl Valerian Cristea, viceprimarul municipiului Orhei au menționat despre importanța păstrării și valorificării potențialului cultural, printre care, un element important este și limba vorbită de poporul nostru. Evenimentele istorice prin care au trecut basarabenii nu pot fi date uitării, dar ele nicidecum nu trebuie să servească materie de dezbinare, iar politizarea sărbătorilor naționale trebuie odată și pentru întotdeauna lichidată în toate formele sale.  

După depunerea de flori la monumentul clasicului literaturii române din apropierea Centrului Raional de Cultură „Andrei Suruceanu”, oficialii s-au îndreptat spre Parcul municipal „Ivanos” unde Consiliul Raional Orhei în parteneriat cu Primăria Municipiului Orhei au organizat pentru locuitorii raionului și municipiului Orhei, dar și pentru oaspeții dragi un program cultural prin amenajarea Expoziției dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova și Zilei Naționale „Limba Noastră”, precum și a unui program artistic care conține prestarea teatrului din cadrul CRC „Andrei Suruceanu” și a colectivelor artistice locale.

Evenimentele festive se vor desfășura până la orele 17:00 conform prevederilor Comisiei Naționale de Situații Excepționale, cu respectarea tuturor recomandărilor medicilor epidemiologi în contextul evitării riscului de infectare și răspândire a coronavirusului de tip nou Covid-19.

Imagini Foto
Distribuie